Trenčania hľadajú meno pre námestie

Čo majú spoločné sv. Cyril a Metod, Alexander Dubček a Pavol Demitra? To všetko sú osobnosti, podľa ktorých by mohlo byť onedlho pomenované voľné priestranstvo pred Domom armády v strede Trenčína.

06.09.2013 12:00
celler, chodnik, jama, experiment, trenčín Foto: ,
Zasypaná Cellerova jama sa stala priestorom na experiment mladých ľudí, ktorí tu zasiali kolekcie lúčnych kvetín a liečivých rastlín. Začiatkom októbra sa experiment ukončí a celá plocha sa zmení na trávnik križovaný chodníkmi.
debata (1)

Toto priestranstvo domáci poznajú pod názvom Cellerova jama. Oplotený kráter, ktorý tu zostal po nedokončenej stavbe podzemných garáží, štyri roky traumatizoval obyvateľov a návštevníkov Trenčína. Pred necelým rokom dalo mesto jamu zahrabať a o konečnej podobe tohto miesta má rozhodnúť verejná súťaž. Mnohí Trenčania chcú mať z tejto plochy námestie, zatiaľ sa však nedohodli, po kom toto námestie pomenujú.

Aké prvé prišlo s návrhom občianske združenie Rovnosť, bratstvo, sloboda. Presadzuje myšlienku, aby nieslo názov po Alexandrovi Dubčekovi. „Chceli by sme, aby to bola oddychová zóna, kde by bolo veľa zelene, fontána a lavičky. Bol by to spoločensky prospešný priestor, a zároveň by mladej generácii pripomenul, kto bol Alexander Dubček,“ povedal Emil Sedlačko, prezident občianskeho združenia.

Potom sa zrodila iniciatíva, aby to bolo Námestie sv. Cyrila a Metoda. Petičné hárky s touto požiadavkou sa objavili aj v kostoloch. Za tri týždne petičný výbor zozbieral vyše dvetisíc podpisov. „O tomto priestore sme už dávnejšie hovorili na združení trenčianskych seniorov. Keď sme sa dozvedeli o návrhu na pomenovanie po Dubčekovi, povedali sme si, že je tu už po ňom pomenovaná univerzita. Teraz je výročie príchodu Cyrila a Metoda, myslíme si, že pri tejto príležitosti by bolo vhodné, aby po nich bolo pomenované námestie,“ vraví Vojtech Filín, predseda petičného výboru.

S petíciou včera trenčiansky primátor Richard Rybníček oboznámil aj mestskú radu. Kedy bude o názve námestia rokovať mestské zastupiteľstvo, nie je známe. Výbor mestskej časti stred sa už dávnejšie stotožnil s názvom po Alexandrovi Dubčekovi, ale možno svoje rozhodnutie prehodnotí. „Až keď sme schválili názov podľa Alexandra Dubčeka, objavil sa návrh pomenovať námestie po Pavlovi Demitrovi. Myslím si, že by bolo dobré prehodnotiť rozhodnutie výboru mestskej časti, pretože Pavol Demitra si niečo také skutočne zaslúži,“ povedal predseda výboru mestskej časti stred Daniel Beníček, ktorý je zároveň šéfom poslaneckého klubu Smer. Ten má v mestskom zastupiteľstve väčšinu. Podľa Beníčka však v klube ešte o názve námestia nerokovali.

Primátor Richard Rybníček vraví, že o možnosti pomenovať priestranstvo po Pavlovi Demitrovi, ktorý zahynul pri leteckom nešťastí pred dvomi rokmi, by mohol diskutovať iba vtedy, keby mal v rukách písomný súhlas Márie Demitrovej. „S touto žiadosťou sa na nás obrátil právnik pani Demitrovej. Takže kým nemám jej písomný súhlas, sú pre mňa všetky snahy o pomenovanie čohokoľvek po Pavlovi Demitrovi úplne irelevantné,“ zdôraznil Rybníček. Nevylúčil, že o názve budú Trenčania napokon rozhodovať v referende.

Nielen Trenčania, ale ani poslanci, ktorí musia pomenovanie schváliť, nie sú jednotní. Podľa poslanca Róberta Lifku by sa toto priestranstvo ani nemalo nazývať námestím. „Je veľmi otázne, či bývalá Cellerova jama je práve ten priestor, ktorý by mal byť pomenovaný po takých veľkých osobnostiach, akými boli solúnski bratia a Dubček. Mali by sme sa zamyslieť nad tým, čo sa má nazývať námestím. A okrem toho, bavíme sa vlastne o tom, či pomenovať priestor v Trenčíne po rodákovi z Uhrovca, Solúnu alebo Dubnice nad Váhom,“ dodal Róbert Lifka.

Viacpodlažné podzemné garáže pri trenčianskom Dome armády začal súkromný investor stavať v septembri 2008. Pri hĺbení jamy však robotníci narazili na zvyšky starého múru a ministerstvo kultúry nález vyhlásilo za národnú kultúrnu pamiatku. V zmenených podmienkach investor stratil o stavbu záujem. Opustené stavenisko nazvali Trenčania Cellerova jama podľa predchádzajúceho primátora. Koncom roka 2012 dal súčasný primátor jamu zasypať. Kým mesto nerozhodne o definitívnej podobe tohto priestranstva, bude tu trávnik.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #demitra #dubček #cyril a metod #námestie