Deti si budú môcť v múzeu vedu 'ohmatať'

Interaktivita a Komenského "škola hrou" je hlavným mottom nového vedecko-technického centra pre deti a mládež, ktoré vo svojich priestoroch otvorí Slovenské technické múzeum v Košiciach.

06.09.2013 14:00
vedecko-technicke muzeum, fyzika, hračky Foto: ,
Vedecko-technické centrum Slovenského technického múzea v Košiciach ponúkne možnosť spoznať fungovanie zákonov fyziky či mechaniky na rôznych technických hračkách.
debata

Centrum sídli na dvoch poschodiach v budove múzea na Hlavnej ulici, pričom projekt si vyžiadal celkové náklady takmer 1,1 milióna eur. Z tejto sumy sa na financovaní 85 percentami podieľali eurofondy, zvyšok išiel zo štátneho rozpočtu.

Generálny riaditeľ Slovenského technického múzea Eugen Labanič sa myšlienkou vytvorenia vedecko-technického centra pre deti a mládež inšpiroval vo Švédsku. „V jednom štokholmskom múzeu takto podchytávajú mládež. My chceme to isté,“ vysvetlil Labanič. Dodal, že projekt chcú udržať minimálne päť rokov, no radi by pokračovali aj potom. „Časom sa ukáže, ako sa osvedčí. Prioritne sa zameriavame na žiakov základných škôl, no určite môžu prísť aj deti v predškolskom veku a vysokoškoláci,“ dodal riaditeľ. Každý, kto si nájde cestu do vedecko-technického centra pre mládež musí uznať, že je ako stvorené najmä na výučbu fyziky. Namiesto „suchých“ hodín v škole si tu žiaci budú môcť pomocou technických hračiek vyskúšať, ako fungujú fyzikálne zákony v praxi.

V múzeu dúfajú, že deti, učiteľov ani rodičov neodradí ani vstupné. Organizované školské skupiny zaplatia na osobu 1,50 eura, individuálne tri eurá na osobu, k dispozícii bude aj rodinné vstupné. Napríklad malé rodinné vstupné stojí päť eur, čo zahŕňa jedného dospelého a dve deti. Veľké rodinné vstupné za cenu sedem eur je určené pre dvoch dospelých a dve deti. Deti do šesť rokov, dôchodcovia nad 70 rokov a držitelia ZŤP majú vstup bezplatný. Počas pracovných dní bude otvorené v utorok až piatok od deviatej do sedemnástej, cez víkendy otvoria brány presne na poludnie až do 17.00 h.

Vo vedecko-technickom centre je pripravených 119 interaktívnych exponátov, pričom z prírodných vied majú okrem iných zastúpenie fyzika, mechanika, rôzne optické klamy, magnetizmus, elektrina, nebudú chýbať ani rôzne zariadenia na výrobu elektriny. Pre deti sú pripravené aj hlavolamy, môžu si vyskúšať zmyslové vnímanie, presnosť a koordináciu pohybu či zmerať silu hlasu. Malých návštevníkov, ale aj rodičov či pedagógov určite zaujme Bernoulliho vznášajúca sa lopta, generátor na ručný pohon, magnetická kvapalina, plazmová guľa či proces premeny svetelnej energie na mechanickú.

Samozrejmosťou je prístup na internet, wi-fi pripojenie či multimediálne prehrávače. Bližšie informácie sú prístupné aj na internetovej stránke Slovenského technického múzea www.stm-ke.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #chémia #fyzika #technické múzeum