Balónovú megafiestu v Piešťanoch navštívilo približne 30-tisíc záujemcov

Podľa organizátorov Balónová megafiesta v Piešťanoch dopadla mimoriadne úspešne. Návštevníci prišli z rôznych kútov Slovenska.

08.09.2013 18:03
SR Piešťany balónová fiesta TTX Foto: ,
Snímka z historicky prvej Balónovej megafiesty, ktorá sa začala na piešťanskom letisku 5. septembra 2013. Predstavilo sa na nej približne 50 balónov rôznych veľkostí a tvarov z 11 krajín, vrátane Slovenska.
debata (1)

„Len v sobotu prišlo viac ako 20-tisíc návštevníkov. Počas troch dní sa ich počet vyšplhal na približne 30-tisíc,“ povedal hlavný organizátor podujatia Silvio Veselský.

V sobotu sa zdržiavalo vo vzduchu 36 balónov. Okrem letov balónov boli v programe aj letové ukážky vojenských lietadiel a techniky, pretože sa na letisku súbežne konal siedmy ročník Dňa ozbrojených zložiek a záchranných systémov s deťmi, organizovaný Vojenským historickým ústavom. „Návštevníci si na letisku pozreli i ukážku súčinnosti záchranných zložiek Trnavského samosprávneho kraja – policajtov, hasičov, zdravotníkov i záchranného tímu z Gabčíkova, statické ukážky mechanizmov i modelov lietadiel, ukážky lietania na rogale, zoskoky na presnosť a ďalšie. Diváci mohli vidieť aj ukážky akrobatických lietadiel. Nechýbali ani vyhliadkové lety. Posádky prišli z 13 štátov, okrem iného z Mexika i Izraela,“ priblížil Veselský s tým, že propagácia balónového letu bola úspešná.

Podľa jeho ďalších slov po prvýkrát na Slovensku sa zrealizovala balónová pošta. Pečiatka sa používala iba jeden deň a išla do archívu. „Do teplovzdušného balóna, kde bol okrem pilota aj zástupca pošty, do vakov sa naložili zásielky, balón odletel a po hodine pristál. Zo sprievodného vozidla vystúpila poštárka a všetky obálky opečiatkovala, čím potvrdila, že písomnosti prileteli balónovou poštou,“ priblížil organizátor. Dodal, že prvý deň, štvrtok bol určený iba pre pilotov.

V ďalších dňoch odviezli viac ako 300 pasažierov v balónoch. „Záujem bol mimoriadne veľký. Žiaľ, naša kapacita bola nízka. Keby sme mali 100 balónov, ani to by nestačilo. V budúcom roku, na prelome júla augusta budeme určite pokračovať v balónovej megafieste,“ uzavrel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Balón