Salamander vošiel do kultúrneho dedičstva

Dvadsať rokov po zápise Banskej Štiavnice do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO sa toto historické banské mestečko dočkalo ďalšej výsady.

09.09.2013 09:17
Salamander Foto:
Na čele piatkového sprievodu centrom mesta išiel pastier s pomocníkmi a na rukách niesol jaštericu.
debata

Je ňou zapísanie Banskoštiavnického Salamandra, najvýznamnejšieho podujatia mesta, do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Stalo sa tak začiatkom tohto mesiaca, len niekoľko dní pred konaním ďalšieho ročníka Salamandra, ktorý sa začal vo štvrtok a vyvrcholil v nedeľu.

Vedúci oddelenia kultúry na Mestskom úrade v Banskej Štiavnici Rastislav Marko hovorí, že žiadosť o zápis poslali Koordinačnému centru tradičnej ľudovej kultúry vlani v septembri. Dočkali sa po roku. „Keďže rozhodnutie odbornej komisie zapísať Salamander do zoznamu potvrdil svojím podpisom aj minister kultúry, stalo sa právoplatným. Banskej Štiavnici a jej histórii sa tak dostalo ďalšej pocty slovenskej, ale aj medzinárodnej úrovne,“ zdôraznil Marko.

Prítomnosť tejto výnimočnej chvíle bolo cítiť od štvrtka v Banskej Štiavnici na každom kroku. Predĺžený víkend patril k najbohatším v histórii. Návštevníci zo Slovenska aj zahraničia si mohli vyberať z množstva podujatí a výstav, ktoré sa konali na ulici alebo v múzeách. Od Salamandrového koncertu klasickej hudby zo štvrtka, cez piatkový slávnostný Šachtág až po noc na Starom zámku s nočným divadlom. K novinkám tohtoročných Salamandrových dní patrili dve nové podujatia, ktoré sa konali v sobotu a v nedeľu. Prvé z nich s názvom Turci idú pripomínalo povesti a príbehy z čias tureckej invázie v 16. a 17. storočí. Druhým bol nedeľný festival skupín scénického historického šermu, ktorý sa konal na amfiteátri Kalvárie.

„Boli sme tu s rodinou posledné tri ročníky a nechýbali sme ani teraz. Festival nás priťahuje nielen programom, ale aj tým, že je umiestnený v historickom centre. Má preto neopakovateľnú atmosféru. A kto zažil samotný salamandrový pochod, určite ho bude chcieť zažiť o ďalší rok znova,“ hovorí 35-ročná Iveta Backová z Banskej Bystrice, ktorá sa do Banskej Štiavnice prišla pozrieť s manželom a dcérou. Dva dni strávili v Banskej Štiavnici aj Kukučkovci z Bátorovej v okrese Veľký Krtíš. Nie však ako návštevníci, ale ako výrobcovia a predajcovia tkaných kobercov. „Prespali sme v neďalekom Prenčove, domov by sa nám ísť neoplatilo. Veľmi sa nám na Salamandri páči,“ poznamenala pani Kukučková.

Aj tento rok bol vrcholom Salamandrový sprievod, ktorý sa konal v piatok večer. Jeho názov je odvodený od pohybu salamandry škvrnitej, ktorá je spájaná s históriou mesta, a dve jašteričky sú aj súčasťou historického erbu Banskej Štiavnice. Marko vysvetľuje, že podľa starej povesti raz jeden miestny pastier zbadal na lúke dve jašteričky a nasledoval ich. Tie sa skryli pod kameň. Pastier ho odvalil a našiel pod ním zásoby zlata a striebra.

Na piatkovom sprievode sa zúčastnilo okolo tristo študentov a dobrovoľníkov. Na čele išiel pastier s pomocníkmi a na rukách niesol jaštericu. Sprievod sa začal v miestnej lokalite známej ako Križovatka a po dvoch hodinách skončil v centre mesta. Vlnitým pohybom z jedného okraja cesty na druhý a svetielkami v rukách pripomínal jašteričku.

Doteraz najpôsobivejším bol vraj Salamandrový sprievod z roku 1964, ktorý bol veľkolepým vyvrcholením osláv 200. výročia založenia Baníckej a lesníckej akadémie. Zúčastnili sa na ňom aj dovtedy žijúci absolventi slávnej alma mater.

Čo je Salamander

  • Salamander bol pôvodne vážny a slávnostný sprievod poslucháčov banskoštiavnickej akadémie pri zvlášť významných príležitostiach ako bolo fáranie, šachtág, pohreb profesora akadémie alebo študenta, lúčenie sa valentanov s Banskou Štiavnicou a podobne.
  • Pochod sa konal vždy po zotmení vo svetle baníckych kahanov a fakieľ.
  • Po odsťahovaní sa Vysokej školy baníckej a lesníckej v roku 1919 do Šoprone v Banskej Štiavnici prestal na dlhšie obdobie fungovať dovtedy bohatý spoločenský život. Medzníkom sa stal rok 1935, kedy mesto znova ožilo starobylými tradíciami.
  • Po druhej svetovej vojne sa tradícia salamandrových sprievodov obnovila 10. septembra 1949 v podvečer Dňa baníkov a hutníkov.
  • Spolu s oslavami toto sviatku prešiel Salamander mestom v rokoch 1951, 1961, 1964, 1972, 1978, 1988, 1991. Od roku 1993 sa v salamandrových sprievodov pokračuje každoročne v druhý týždeň septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #Salamander