Na kampaň využili schránkové noviny

Kampaň spojená so župnými voľbami sa ešte oficiálne nezačala a už je tu prvé trestné oznámenie. V pondelok ho podal na neznámeho vydavateľa schránkových novín žilinský župan Juraj Blanár. Noviny, ktoré dostali obyvatelia kraja po prvý raz, ho obvinili, že nevyužíva eurofondy a kraj zadlžil až po uši. Župan to označil za ohováranie a klamstvo.

09.09.2013 19:30
Juraj Blanár, žilina Foto: ,
Juraj Blanár
debata (7)

Žilinské župné noviny malo v uplynulom týždni dostať do schránok až 260-tisíc domácností v celom Žilinskom kraji. Osemstranové noviny nemajú žiadnu tiráž, kde by bol uvedený vydavateľ, redakcia alebo tlačiareň. Ani pod článkami či fotografiami nie sú uvedené mená autorov, len skratky. Župan tak podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Predsedu kraja Juraja Blanára nahnevali najmä tvrdenia ako – „Blanár nás zadlžil až po uši, sľubované miliardy z eurofondov neprišli, nezmyselný úver budeme splácať 30 rokov“. „Toto sú lživé a ohováračské tvrdenia, ktoré poškodzujú predovšetkým Žilinský samosprávny kraj, ktorý je z hľadiska čerpania fondov Európskej únie na špici čerpania,“ tvrdí Blanár.

Kto noviny vydáva, nie je zatiaľ známe, spojitosť s nimi vylúčili ďalší kandidáti na žilinských županov. „Nie nepoznám tie noviny. Nie som za ich vydávaním,“ reagoval kandidát stredopravej koalície (KDH, SDKÚ, Most – Híd a SaS) Miroslav Mikolášik. K vydávaniu novín sa neprihlásil ani Igor Ryban (kandiduje ako nezávislý), ktorý povedal, že už noviny čítal.

Podľa sociológa Martina Slosiarika je Blanár silným kandidátom. Je županom už druhé volebné obdobie a posledné voľby vyhral už v prvom kole. „Pravdepodobne ten, kto za vydaním novín stojí, to urobil s jednoznačným cieľom oslabiť túto jeho pozíciu,“ domnieva sa. Zaujal aj vysoký počet (údajne 260-tisíc výtlačkov), v ktorom mali byť noviny distribuované do schránok v celom kraji. „Ak si dal na tom niekto takýmto spôsobom záležať, tak to už je rozsiahla antikampaň, cieľom je jednoznačne demobilizovať jeho voličskú základňu,“ dodal sociológ s tým, že noviny môžu byť aj dielom nejakej záujmovej skupiny.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #župan #Juraj Blanár