Botanická záhrada zakázala vstup do atraktívnej časti

Najatraktívnejšiu časť vonkajšej expozície Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach návštevníci v najbližších týždňoch neuvidia.

10.09.2013 14:00
dominikáni, botanická záhrada, košice, zeleň Foto: ,
Na pozemky dominikánov môžu vstúpiť len zamestnanci botanickej záhrady, ktorí sa starajú o údržbu zelene.
debata

Vstup na miesta, kde sa chodili fotiť aj svadobné páry, muselo vedenie botanickej záhrady zakázať. Dôvodom je skončenie platnosti nájomnej zmluvy medzi botanickou záhradou košickej univerzity a Dominikánskym konventom. Vedenie univerzity aj ministerstvo školstva už začali už túto situáciu riešiť.

Návštevníci sa tak od pondelka nedostanú na plochu osem hektárov, ktoré stále patria dominikánom. Prístupná rozloha botanickej záhrady sa tak scvrkla z doterajších 30 na 22 hektárov. Pozitívna správa je, že skleníky zostávajú pre verejnosť naďalej otvorené.

„Vedenie Univerzity Pavla Jozefa Šafárika verí, že toto opatrenie bude len krátkodobé a návštevníkom botanickej záhrady sa za dočasné zneprístupnenie časti exteriérových priestorov ospravedlňuje,“ uviedla hovorkyňa Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Jaroslava Oravcová.

Univerzita dotuje činnosť botanickej záhrady približne 100-tisíc eurami ročne a na odkúpenie spomínaných ôsmich hektárov patriacich Dominikánskemu konventu peniaze nemá.

Aj riaditeľ botanickej záhrady Sergej Mochnacký dúfa, že tento stav dlho nepotrvá: „Dúfam, že v priebehu niekoľkých dní, maximálne týždňov dôjde k riešeniu.“ Vzniknutá situácia ho však mrzí. „Sme z toho nešťastní. Na pozemky môžu ísť len naši zamestnanci, nemôžeme si dovoliť nechať rastliny, o ktoré sme sa roky starali, bez dozoru,“ dodal Mochnacký.

„My sme o tomto kroku botanickej záhrady nevedeli, ani sme ich nevyzývali, aby to robili. Nejaké riešenie situácie sa nájde, ale zatiaľ je predčasné sa k tomu vyjadrovať,“ reagoval právny zástupca dominikánov Matej Sýkora.

Ministerstvo školstva podľa hovorcu Michala Kaliňáka hľadá riešenie, ktoré by bolo výhodné pre všetky zainteresované strany. A to v čo najkratšom čase. Nič bližšie však zatiaľ nekonkretizoval. Botanická záhrada pritom v máji tohto roka vyplatila za 1,3 hektára pozemkov, ktoré dovtedy patrili dominikánom, 615-tisíc eur. Peniaze na tento účel dostala od ministerstva školstva.

Botanická záhrada v Košiciach má najväčšiu plochu skleníkov spomedzi slovenských botanických záhrad. Má tiež najväčšiu zbierku kaktusov a najširšiu škálu tropických  a subtropických rastlín, ktorých eviduje vyše 4¤000 druhov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #botanická záhrada #univerzita pavla jozefa šafára