Vodičov MHD ohrozujú cestujúci, tvrdých bitiek pribúda

Agresia cestujúcich v bratislavskej mestskej hromadnej doprave sa stupňuje. Pracovníkov Dopravného podniku Bratislava k tomuto názoru vedú udalosti, ktoré sa udiali počas uplynulého víkendu, keď niekoľkokrát fyzicky napadli vodičov MHD.

10.09.2013 13:36
päsť, ruka, dlaň Foto:
Ilustračné foto
debata (15)

K prvému útoku došlo v piatok 6. septembra na zastávke na Hlavnej stanici. Vodič autobusu linky č. X13 chcel zaparkovať na vyhradenom mieste, v tej chvíli mu však toto miesto obsadil vodič osobného motorového vozidla.

„Pri následnej komunikácii s vodičom DPB sa vodič osobného auta rozčúlil, nášho pracovníka polial vodou a vystrelil zo zbrane,“ uviedla hovorkyňa DPB Agáta Staneková. „Agresívny muž po tomto čine ušiel, vďaka duchaprítomnosti vodiča MHD sa podarilo privolanej policajnej hliadke zaznamenať evidenčné číslo vozidla,“ dodala.

V ten istý deň bol pred polnocou v jednej z autobusových liniek MHD napadnutý aj cestujúci. „Nezistení útočníci ho napadli, vytiahli von z autobusu a spôsobili mu zranenia najmä v oblasti tváre,“ opísala prípad Staneková s tým, že muža museli ošetriť v nemocnici na Kramároch. Ako sa zistilo, napadnutý cestujúci bol vodič MHD, ktorý bol už na ceste domov a mimo služby.

K ďalšiemu napadnutiu pracovníkov DPB došlo v sobotu večer, kedy vodiča autobusu verbálne napadol jeden z cestujúcich. Situáciu museli riešiť pracovníci dispečingu, k fyzickému napadnutiu napokon nedošlo. Horšie sa skončil prípad vodiča trolejbusovej linky č. 210 v nedeľu (8.9.) ráno. Pred zastávkou na Šancovej ulici ho okoloidúci chodci najprv oslepili, pravdepodobne laserom, a keď vodič s trolejbusom na zastávke zastal, fyzicky ho napadli.

„Dostal silný úder do hlavy,“ uviedla Staneková. Polícia po výtržníkoch pátra, zraneného vodiča museli ošetriť v nemocnici na Kramároch. K nelichotivej štatistike uplynulého víkendu prispel aj incident v Jarovciach, keď vodič autobusovej linky nahlásil na dispečing výtržnosť jedného z cestujúcich. „Agresívneho pasažiera museli spacifikovať až privolaní príslušníci polície,“ informovala Staneková.

Dodala, že DPB v súčasnosti vynakladá každý mesiac desaťtisíce eur na opravu poškodených vozidiel a zastávok vandalmi. „Uplynulý víkend svedčí, bohužiaľ, o tom, že aj násilie už prestáva byť ojedinelým javom,“ skonštatovala hovorkyňa DPB.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #autobus #Dopravný podnik #vodič #MHD #vozidlo