Ku Kechnecu dorazila Sibylina karavána

Piesok, karavána s ťavami a asi štyridsať ľudí v historických kostýmoch sa v utorok z ničoho nič objavili v Kechneci pri Košiciach.

11.09.2013 14:00
kechnec, sibyla, sába, muzíkál Foto: ,
V Kechneci pri Košiciach v utorok nakrúcali česko-slovenský muzikál Sibyla, kráľovná zo Sáby.
debata

Len niekoľko sto metrov od priemyselného parku sa totiž po prvýkrát nakrúcalo. Scenérie z východu Slovenska sa objavia v pripravovanom česko-slovenskom muzikáli Sibyla, kráľovná zo Sáby najmä vďaka cirkusu.

Pred nakrúcaním však muselo najskôr niekoľko tatroviek naviezť piesok na pole a vytvoriť v Kechneci dojem púšte. Potom nastúpilo asi štyridsať komparzistov a štyri ťavy. „Museli sme využiť tento deň, keďže do Košíc prišiel cirkus, kde majú ťavy. Inak by sme museli ísť buď do Čiech, alebo točiť až budúci rok,“ doplnil Miro Procházka, ktorý je autorom muzikálu. Ťavy síce majú aj v košickej zoo, no na filmovanie sa hodia viac zvieratá z cirkusu, lebo sú zvyknuté na ľudí a povely. Napriek tomu nevydržali dlho pokojné a s pribúdajúcim časom boli čoraz nervóznejšie.

Nakoniec sa však všetko dobre skončilo, filmári nakrútili, čo mali, a vyšlo im aj počasie. Podľa Mira Procházku sa scény na Slovensku musia nakrútiť v poriadnom predstihu napriek tomu, že premiéra bude až v októbri 2015 v pražskom divadle Hybernia. „Filmové projekcie, ktoré teraz natáčame budú úvodnou ouvertúrou. V tomto prípade ide o príchod karavány za Šalamúnom do Jeruzalema. Muzikál bude multimediálny, keďže Sibyla mala rôzne proroctvá a tie spracúvame na historickej báze,“ vysvetlil Procházka. To znamená, že v rámci muzikálu, ktorý sa bude odohrávať na doskách divadelného javiska, sa Sibyline proroctvá objavia na plátne ako krátky film.

V utorok išlo o posledné tohtoročné nakrúcanie projekcií na Slovensku. Ďalšie budú pokračovať až po zime na budúci rok. Celkovo pôjde o zatiaľ najdrahšiu filmovú videoprojekciu, aká bola použitá do česko-slovenského muzikálu. Presné sumy Procházka Pravde nepovedal, pretože náklady sa ešte len budú sumarizovať, no pohybujú sa v desiatkach tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #karavaná #kechnec #sibyla