Z masívu Satana záchranári ratovali troch psov

Netradičný výjazd mali v utorok členovia Horskej záchrannej služby. Počas záchrannej akcie po nezvestnom mužovi našli troch štekajúcich psov. Tie boli v masíve Satana, kde sa dostali po tom, čo sa na chate pri Popradskom plese objavil medveď.

12.09.2013 12:52
pes - rozzúrený - zuby - vreskot - zúrivosť -... Foto:
Ilustračné foto
debata

Zastavili sa až na mieste, odkiaľ sa už nemohli dostať. Tak strávili tri dni, až kým ich neobjavili záchranári. Keďže nezvestného muža našli mŕtveho, potešili sa aspoň zo záchrany chlpáčov, ktorých odovzdali majiteľovi – riaditeľovi Horského hotela Popradské pleso Jurajovi Kalmanovi.

Ten mal z návratu štvorročného nemeckého ovčiaka, o niečo mladšieho čierneho labradora a bernského salašníckeho psa, ktorý nemá ani rok, veľkú radosť. Po celý čas sa ich aj on pokúšal hľadať, no márne. Aj turistov sa pýtal, či ich náhodou nevideli. „Ich nájdeniu pomohlo asi to, že záchranári mali so sebou psa a zrejme na neho začali naše psy zhora štekať,“ povedal Kalman. Záchranári psov z masívu Satana dostali pomocou lanovej techniky a malej dávky improvizácie do bezpečia k majiteľovi.

Psy sú v hoteli obľúbené. „Majú dobrú povahu a starajú sa o zábavu,“ prezradil s úsmevom šéf hotela. Hoci medvede sa pri chate objavujú často, psy doteraz nikdy neušli. Podľa Kalmana ich medveď buď vyľakal, alebo po ňom chceli „vyštartovať“. „Svoju úlohu plnia dobre, keď začali štekať medveď väčšinou ušiel. V poslednom čase sa tu však objavovala aj medvedica s dvoma mladými. Tak či onak, o tom, že sme mali medvediu návštevu, nám povedali horolezci, ktorí bivakovali von na terase,“ opísal krušné chvíle riaditeľ.

Na medvede však ťažké srdce nemá, keďže patria do hôr a doteraz v okolí chaty nikomu neublížili. Samozrejme, ak niekto bivakuje von na terase, preventívne sa schová do chaty. No zatiaľ sa nestalo, aby sa medvede odvážili až na terasu.

Naopak, prekvapujúco veľa problémov im spôsobovali líšky. Tie sa vedeli dostať do kontajnerov a narobili neporiadok. No zažili s nimi aj humorné situácie. „Horolezcom, ktorí väčšinou bivakujú na terase a používajú ešte kožené topánky, ich neraz ukradli. Presnejšie jednu, takže ťažko ich mohol ukradnúť človek,“ vysvetlil s úsmevom Kalman. Líšky si"vychutnali" aj psov. „Z diaľky sme videli, ako sedí trio líšok neďaleko voliéry a pozorovali psov, ktorí na ne zúrivo štekali a išli sa zblázniť. Akoby sa im vysmievali,“ dodal riaditeľ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #Tatry #pes #medveď #Popradské pleso