Piešťanská radnica musí vrátiť ministerstvu takmer stotisíc eur

Piešťany musia vrátiť ministerstvu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja 95-tisíc eur, ktoré pôvodne získali na výstavbu nájomných bytov.

16.09.2013 12:00
debata (1)

Z poskytnutej dotácie namiesto nájomných bytov postavili sociálnu ubytovňu. O vrátení peňazí budú v pondelok rozhodovať poslanci mestského zastupiteľstva. Vedenie radnice porušenie zmluvy nepopiera.

Podľa primátora Rema Cicutta ide o starú záležitosť z roku 2000, pod ktorú sa podpísal ešte jeho predchodca. Prestavbou budovy malo vzniknúť pätnásť bytov určených výlučne na účely nájomného bývania. Stavba však bola už od kolaudácie v roku 2001 využívaná pre poskytovanie sociálnych služieb ako zariadenie núdzového bývania Domum. Dočasný domov tu nachádzajú týrané ženy, matky s deťmi bez domova, osamelé tehotné ženy a ďalší sociálne odkázaní. Títo ľudia neplatia nájomné, ale dostávajú sociálnu službu.

Cicutto hovorí, že peniaze boli použité na dobrý účel, nie však v súlade so zmluvou. Za pochybenie nebude pravdepodobne nikto potrestaný, medzi terajšími zamestnancami mestského úradu údajne nie je nikto, kto by o neoprávnenom použití dotácie vedel. Na nesprávne použitie verejných prostriedkov prišla ministerská kontrola. Piešťany v súvislosti so zariadením Domum už v minulosti museli vrátiť približne 30-tisíc eur.

Prestavba zariadenia núdzového bývania späť na nájomné byty neprichádza do úvahy. Izby nemajú parametre a vybavenie nájomných bytov, okrem toho Piešťany takéto zariadenie pre sociálne odkázaných potrebujú. V minulom roku v ňom bývalo 22 ľudí, účasťou objektu je aj stredisko osobnej hygieny, ktoré slúži na základnú hygienu pre bezdomovcov.

Vrátenie dotácie ministerstvu Piešťany podľa primátora Cicutta po ekonomickej stránke na kolená nepoloží. Mestské zastupiteľstvo má v tejto súvislosti na stole aj návrh na zmenu programového rozpočtu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #nájomné byty #rozvoj bývania