Pre havárie bude Frešo čeliť asi trestnému oznámeniu

Poslanec Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Martin Borguľa sa na Opravy havárií v bratislavskej župe bude preverovať okrem hlavného kontrolóra asi aj vyšetrovateľ. Poslanec za Smer Martin Borguľa sa chystá podať trestné oznámenie na župana Pavla Freša, šéfa SDKÚ.

20.09.2013 17:08 , aktualizované: 19:28
Pavol Frešo Foto:
Predseda BSK Pavol Frešo.
debata (45)

Župa za posledné tri roky za odstraňovanie havárií zaplatila viac ako 11 miliónov eur a firmy vyberala bez verejnej súťaže. Na zasadnutí krajského zastupiteľstva sa v piatok viacerí poslanci župy dožadovali od Freša vysvetlenia, ako je možné, že zákazky na sanovanie havárií opakovane dostávali tie isté firmy, z ktorých viaceré majú sídla len v panelákoch.

Župan na zastupiteľstve poprel, že by akýmkoľvek spôsobom porušili zákon. „Nemáme ani jeden podnet od Najvyššieho kontrolného úradu, ani Úradu pre verejné obstarávanie,“ vyhlásil Frešo. Poukazoval na to, že o predchádzajúcom období sa to podľa neho povedať nedá, pretože hlavný kontrolór v rokoch 2006 – 2009 zistil viaceré predraženia stavebných prác pri verejných obstarávaniach. Na Frešov návrh župa odhlasovala, aby všetky opravy havárií od roku 2010 preveril hlavný kontrolór.

Poslancovi Martinovi Borguľovi jeho vysvetlenie nestačilo. „Odpoveď, že minule sa robilo horšie, mne nestačí. V pondelok podávam trestné oznámenie a vyzývam všetkých kolegov, aby sa ku mne pripojili,“ vyhlásil. Podľa neho župa účelovo delila zákazky, aby nepresiahli sumu 200-tisíc eur, keď stačí, ak obstarávateľ osloví tri firmy a jednu z nich vyberie. Zároveň má podozrenie, že havárie župa vykazovala len na papieri, aby sa verejnej súťaži úplne vyhla.

Denník Pravda v piatok upozornil na to, že k zákazkám na sanovanie havárií sa dostávali firmy, ktoré mali uvedené sídlo iba na poštových schránkach, niektoré nemali ani webové stránky s kontaktnými údajmi. Otázne teda je, ako sa k nim župa dostala. Vedúci oddelenia verejného obstarávania úradu kraja Stanislav Malík tvrdil, že niektoré firmy ponúkajú služby samy.

„Neskúmame ich históriu, kde vznikli, kedy vznikli a ako vznikli. Nerobíme ani kontroly na základe schránok či webových stránok. Podstatná pre nás je kvalita ich práce,“ uviedol Malík. Firmy podľa neho často posielajú na župu aj svoje katalógy či cenníky.

Frešo včera ukázal materiály o haváriách iba na dvoch školách, jednou z nich bola stredná odborná škola polygrafická. Havárie tam sanovali iba dve firmy, jedna terasu a druhá toalety. Ako prišli k týmto dvom firmám, úradníci župy neobjasnili. „Ak bude potrebné zistiť o týchto firmám všetky informácie, poskytneme ich,“ povedal vedúci investičného oddelenia Peter Vojtko. Poslanci sa o nich tak v piatok nedozvedeli nič napriek tomu, že v predložených materiáloch boli uvedené práve havárie, ktoré tieto firmy na škole odstraňovali.

Denník Pravda minulú sobotu informoval, že župa pod vedením Freša od roku 2010 sanovala podozrivo veľký počet havárií v porovnaní s inými krajmi. Z predmetov objednávok vyplýva, že nemuselo ísť o opravy neodkladných nedostatkov, ale o klasické stavebné a rekonštrukčné práce, pri ktorých však firma musí vzísť z verejnej súťaže, zákazku jej župa nemôže zadať priamo. Župa preto čelí podozreniam, že havárie asi vykazovala len papieri.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Frešo #trestné oznámenie #opravy #Borguľa