Letanovce sa po sto rokoch sťahujú

Rómovia z osady Letanovský Mlyn sa od stredy sťahujú do nových bytov v lokalite Strelníky neďaleko Spišského Štvrtka. Netaja, že na túto chvíľu už dlho čakali.

04.10.2013 14:00
letanovce Foto: ,
Pôvodná osada v Letanovciach.
debata (21)

Veď so stavbou nových nízkoštandardných bytov sa začalo ešte v roku 2004. Rodiny už podpisujú s obcou nové nájomné zmluvy, pričom musia splniť tri podmienky. Prvou je zloženie zálohy vo výške 150 eur, druhou zbúranie chatrče, v ktorej doteraz bývali, a treťou, že budú spolu bývať dve rodiny. Mesačne budú platiť nájomné 53 eur.

Keď niekto povie, že podmienky v letanovskej osade sú ako spred niekoľkých storočí, ani sa veľmi nemýli. Tunajšia osada vzdialená od Letanoviec asi dva kilometre vznikla zhruba pred sto rokmi a okrem satelitov na strechách chatrčí sa podmienky odvtedy veľmi nezmenili.

Milan Krosčen býval v osade 55 rokov. Teraz sa už teší na to, že on aj s osemčlennou rodinou budú v dôstojnejších podmienkach. „Už máme pobalené, čakám len na auto. Nech je to čím skôr. Šofér prisľúbil, že okolo tretej-štvrtej príde a môžeme nakladať. Miestny úrad prisľúbil nejaké nákladné auto, tak hádam príde,“ nádejal sa Krosčen.

Jeho chatrč pozbíjaná z dreva, s rozmermi jednej menšej izby, sa tak čoskoro stane minulosťou. Podobne ako desiatky ďalších v osade. „Navzájom si pri búraní chatrčí pomáhame. Či už susedia, alebo rodina. Nás je tu veľa, mám naozaj rozvetvenú rodinu,“ dodal Krosčen s tým, že na budúci týždeň už majú byť všetci z osady presťahovaní a chatrče zrovnané so zemou.

„V osade sa už naozaj nedalo žiť bez vody a elektriny. Žil som tam 24 rokov. Syn má teraz len týždeň a chcem, aby na rozdiel odo mňa vyrastal v normálnych podmienkach, ako sa patrí,“ povedal Mário Bunda. Spolu s rodinou dáva dokopy byt. Tak ako všetky ostatné, aj tento má tri izby a malú kúpeľňu s toaletou. „Chceme ešte doviezť zvyšný nábytok a drevo. Je tu aj dreváreň a tam ho dáme na zimu,“ potešil sa Bunda. Podľa neho budú za bývanie mesačne platiť zhruba 120 až 130 eur. „Je mi jasné, že to záleží na tom, koľko minieme vody a elektriny. Kto bude šetriť, zaplatí menej,“ dodal osadník.

Ladislav Čonka býva obďaleč, miestnosť, ktorá bude obývačkou a zároveň kuchyňou, si vymaľovali nažlto. V izbe je už pripravená aj plávajúca podlaha. Byt si chcú dokončiť podľa vlastných predstáv. „Tí, ktorí spĺňali podmienky, si na to mohli vziať pôžičky. Aby to dokázali splácať,“ povedal Čonka s tým, že ostatní si musia poradiť inak.

Nízkoštandardné byty akurát pripájali do elektrickej siete. Voda už v bytoch mala tiecť, no v niektorých chýbali vodovodné batérie. Podľa slov osadníkov ich ukradli ešte pred ich príchodom, a preto teraz musia kupovať nové. Lokalita Strelníky, kde sú nové nájomné byty, je od Spišského Štvrtka vzdialená zhruba dva kilometre, rovnako ako pôvodná „stará“ osada od Letanoviec. Paradoxne, obe patria do katastra Letanoviec.

Obyvatelia Spišského Štvrtka nie sú novými susedmi veľmi nadšení. V obci údajne začínajú klesať aj ceny nehnuteľností. „Nikto z našej dediny sa netají tým, že osadníkov z Letanoviec tu nechceme. Nie je na tom nič rasistické, lebo tu máme Rómov, no s tými nie sú problémy a žijú v murovaných domoch. No tí z Letanoviec sú neprispôsobiví a všetci teraz tŕpnu, čo sa tu bude diať po ich presťahovaní,“ povedal jeden z obyvateľov Spišského Štvrtka, ktorý chcel ostať v anonymite. Údajne sa bojí pomsty osadníkov. To, aké bude ich vzájomné spolužitie, však ukáže až čas.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #osada #sťahovanie #Letanovce #Róm