Bratislavský Starý most funguje v Košiciach

Vyše trinásť metrov dlhý model bratislavského Starého mosta, z čias, keď bol známy ako Most Františka Jozefa, s traťou, po ktorej premáva lokomotíva z modelovej železnice, či model prvého rozhlasového vysielača na Slovensku, postaveného v roku 1925, patria od štvrtka k lákadlám Slovenského technického múzea v Košiciach.

10.10.2013 12:00
most Foto: ,
Neprehliadnuteľným exponátom výstavy o legendárnej stavebnici Merkur je 14-metrový model bratislavského Starého mosta z čias, keď sa ešte volal Most Františka Jozefa.
debata

To pripravilo pre svojich návštevníkov výstavu – Legenda Merkur, ktorá je poctou slávnej stavebnici. Na svoje si určite prídu nielen deti, ale aj ich otcovia a starí otcovia, ktorí sa kedysi s touto stavebnicou hrali. Nájdu tam množstvo dopravných strojov a zariadení, mostové žeriavy aj rôzne autá.

Múzeum vystavuje časť zbierky Jiřího Mládeka. O legendárnej stavebnici by dokázal rozprávať celé hodiny. Svojej vášni, zbieraniu stavebníc Merkur, z ktorých poskladal skutočne všetko možné, sa venuje od roku 1975. „Za ten čas som postavil stavebnice s hmotnosťou päť ton a použil som na ne 350-tisíc skrutiek a matíc, ktoré dokopy vážia 350 kíl. Dá sa z neho urobiť čokoľvek, čo je pri iných porovnateľných stavebniciach oveľa zložitejšie,“ tvrdí Mládek. „Napríklad kým Merkur má sto rôznych dielov, konkurenčný Marklin ich má až päťsto, no často akoby nemali zmysel,“ objasňuje český zberateľ.

Za príklad dáva stavebnice parného stroja. Niektoré diely sú v nich určené len na tento model, zatiaľ čo pri Merkure je to jedno. Ďalšou prednosťou Merkura je, že od roku 1925 je farbený autolakom.

Najunikátnejším modelom Jiřího Mládka je oceľové mesto podľa Jula Verna, ktoré postavil pred zhruba desiatimi rokmi a dokopy váži 1,2 tony. Zberateľa fascinuje aj to, že Merkur sa vie prispôsobiť dobe. Zo stavebnice sa dá postaviť sumo robot s kolieskami, ktorý sa dá ovládať nakláňaním mobilu. No málokto vie, že už takmer tpred ridsiatimi rokmi Merkur prenikol aj do sveta výpočtovej techniky. „Slovenský inžinier Vladimír Doval z Prešova zostrojil zo stavebnice tlačiareň k vtedajším počítačom ako boli Atari alebo Sinclair. Dalo sa s ňou kresliť čokoľvek, na tú dobu to bolo neskutočné,“ vysvetľuje Mládek. Pritom tlačiareň nepotrebovala žiadnu náplň, stačilo obyčajné pero.

Nadšenec Merkura zachránil aj zbierku dnes už nebohého českého zberateľa Milana Mráza. Ten nemal rodinu a všetko, čo zarobil, investoval do týchto stavebníc. Po jeho smrti sa našla tona železničných modelov, ktoré Merkur kedysi vyrábal. Jeho príbuzní ich chceli dať do šrotu, no Mládkovi sa ich podarilo zachrániť. Jeho aj svoje „poklady“ schováva v stodole pri dome.
Výstava ponúka aj interaktívny priestor, v ktorom si deti môžu vyskúšať skladanie a stavanie rôznych „merkuráckych“ modelov. Času majú na to dosť, keďže výstava potrvá do 5. januára budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Starý most #múzeum #Slovenské technické múzeum