Bratislavský magistrát máta predaj pozemkov pohrebníctva

Bratislava sa chystá predať mestské pozemky s budovami, v ktorých sídli pohrebníctvo Marianum, za 2,5 milióna eur.

15.10.2013 13:00
Marianum, Mlynske Nivy Foto: , ,
Pozemky s budovami, v ktorých sídli pohrebníctvo Marianum, chce mesto predať za 2,5 milióna eur.
debata (2)

Zaujímavé je, že spoločnosť Twin City, ktorá ich chce kúpiť, bude tieto nehnuteľnosti potrebovať až o dva roky, dovtedy by jej mesto malo platiť za pohrebníctvo nájom. Tento plánovaný obchod vyvolal medzi bratislavskými poslancami aj vo verejnosti vlnu nevôle a pochybnosti o jeho výhodnosti.

Spoločnosť Twin City má pripravený projekt, ktorý počíta s výstavbou novej autobusovej stanice na Mlynských nivách vrátane komplexu administratívnych budov či nákupného centra. Niektoré okolité pozemky už vlastní. Tvrdí, že ich chce sceliť s mestskými a zlepšiť tak dopravnú situáciu v tejto lokalite.

Nezávislý poslanec mestského zastupiteľstva Ján Hrčka zamýšľaný predaj kritizuje. Podľa neho, ak chcelo mesto získať peniaze, mohlo uvažovať o predaji pozemkov a objektov na Bazovej ulici, ktoré majú vyššiu hodnotu. „Ak to mesto urobí len z dôvodu predaja, tak ten dôvod absolútne neobstojí. Alternatíva, ktorú mesto navrhlo, je preň podstatne finančne nevýhodnejšia ako variant, že Marianum sa nechá tak, ako je a predajú sa nehnuteľnosti na Bazovej,“ zdôvodnil Hrčka.

Poslanec tiež poukazuje na fakt, že mesto stále nepredložilo informáciu, aká bude efektívnosť celého obchodu, ktorý si vyžiada dodatočné náklady. A to so sťahovaním mestského pohrebníctva, rekonštrukciou nových priestorov či informovaním verejnosti, že Marianum už sídli na novom mieste.

Riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy k pochybnostiam o predaji povedal, že zákon umožňuje uplatniť inštitút osobitného zreteľa a predať majetok vopred známemu záujemcovi, ktorý by v rámci svojho projektu postavil aj novú autobusovú stanicu. „Ak poslanci budú chcieť, aby sme išli do verejnej obchodnej súťaže a myslíme si, že súťažou vygenerujeme kupujúceho s vyššou cenou, mesto to bude musieť zrealizovať,“ usúdil Andrassy. Podľa neho však vzhľadom na súčasnú situáciu na trhu, cena môže byť nielen vyššia, ako určil súdny znalec, ale aj nižšia.

Ďalším problém je, kam v prípade predaja budov aj pozemkov presťahovať Marianum. Jednou z možnosti je premiestniť ho do už spomínaných priestorov na Bazovej ulici. Riaditeľ Marianumu Miloslav Hrádek upozornil, že doteraz im neponúkli slušné náhradné priestory, okrem štúdie novej administratívnej budovy na cintoríne vo Vrakuni. Presťahovanie na Bazovú ulicu Hrádek nepodporuje. „Z môjho pohľadu Bazová určite nie,“ zdôraznil.

Podľa neho ide o rozsiahly areál bývalých Technických služieb a ani jedna budova nevyhovuje. Za výhodu súčasného sídla pohrebníctva považuje jeho dobrú dostupnosť pre občanov v širšom centre. Podľa neho by možno bolo vhodné dohodnúť sa s developerom, keď sa projekt Twin City vybuduje, že by sa Marianum vrátilo na súčasné miesto.

Poslanec Hrčka vníma plánovaný obchod tak, že sa nerobí pre mesto, ale spoločnosť Twin City, aby si mohla sceliť pozemky. „Keď im to necháme sceliť, tak musia uhradiť naše náklady a myslím si, že aj viac ako len náklady,“ zdôvodnil.

Mestský poslanec za Smer Slavomír Drozd vníma polemiku okolo predaja pozemkov ako tému, ktorú sa „niekto snaží využiť na predvolebné ciele“. Zdôraznil, že mestský rozpočet na tento rok počítal s predajom pozemkov a ak mali poslanci nejaké výhrady, mali ich vyjadriť skôr. Otázka sídla Marianumu je podľa Drozda na stole niekoľko rokov. „Keby sa to predalo pred piatimi rokmi, tak by to bolo za vyššiu cenu a možno by už mesto malo novú budovu pre Marianum,“ poznamenal.

Drozd chápe investora projektu spoločnosť HB Reavis, ktorá prišla s projektom Twin City, že sa snaží sceliť územie na Mlynských nivách, pretože celá oblasť sa musí riešiť komplexne. „Inak bude v rohu staršia budova, ktorá nebude architektonicky ani urbanisticky súvisieť s výstavbou,“ argumentoval Drozd.

Podľa manažéra Igora Mazúcha z firmy HB Reavis spoločnosť Twin City v rokoch 2005 až 2012 opakovane žiadala mesto o pozemky Marianumu. Začiatkom tohto roku sa podľa Mazúcha magistrát hlavného mesta zisťoval od Twin City, či má záujem o nehnuteľností Marianumu. Spoločnosť preto na základe podnetu mesta začala pri projekte uvažovať už aj s týmto pozemkom. Otázku, či je cena za pozemok primeraná, Mazúch skomentoval tak, že Twin City akceptuje kúpnu cenu v zmysle znaleckého posudku, ktorý mesto nechalo vypracovať.

Rozhodnutie bratislavského zastupiteľstva o predaji pozemkov sa odložilo už viackrát, na program rokovania poslancov sa dostane znovu v novembri.

Fakty o predaji nehnuteľností Marianum

  • Predajná cena pozemkov aj s budovami, na ktorých sídli pohrebníctvo Marianum, je 2 586 000 eur.
  • Kupujúcim má byť spoločnosť Twin City, ktorej akcionárom je firma HB Reavis
  • Marianum by malo byť ešte dva roky na pôvodnej adrese a mesto by tak podľa návrhu zmluvy malo Twin City zaplatiť nájomné 306-tisíc eur.
  • Predávané nehnuteľnosti mesta sú zaťažené právnymi spormi
  • Twin City má preto najskôr zaplatiť 1,5 milióna eur a zvyšný milión až po vyrovnaní právnych vzťahov.
  • Ak hlavné mesto do roka od podpísania zmluvy tieto právne problémy nevyrieši, obaja účastníci od zmluvy odstúpia.
  • Jedna z alternatív je, že by sa Marianum mohlo presťahovať do mestských priestorov na Bazovej ulici, tie majú podľa znalca hodnotu 2 870 000 eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #pohrebníctvo #Marianum