V Širkovciach objavili zvyšky veže zo 14. storočia

Zvyšky starej obrannej veže, množstvo keramiky, mincí a iných predmetov objavili archeológovia pri archeologickom prieskume v Širkovciach v okrese Rimavská Sobota.

20.10.2013 15:30
veža, Širokovce, vykopávka, archeológovia Foto:
Archeológovia počas výskumu v Širkovciach objavili zvyšky obrannej veže a našli množstvo zaujímavých predmetov.
debata

Prieskum robili na tzv. hradnom kopci, o ktorom sa hovorilo, že na ňom stával hrad Kapla, po ktorom však už niet ani stopy. Po týždňoch bádania archeológovia lokalizovali hradný areál a v prvej etape výskumu objavili pod zemou základy obrannej veže.

Starosta Širkoviec Nándor Kisfaludi hovorí, že o existencii hradu sa dlho iba hovorilo. „Na hradný kopec chodievalo dosť turistov, ale prakticky tam nemali čo vidieť. Jediné viditeľné z hradu sa nachádza v obci. Z kameňov, ktoré zostali po zničenom hrade, postavili naši predchodcovia v roku 1817 reformovaný kostol a plot okolo neho. Nám sa podarilo z ministerstva kultúry z programu Obnovme si svoj dom získať 5-tisíc eur na archeologický prieskum, aby sme objavili aj konkrétne dôkazy, že hrad Kapla na našom hradnom kopci naozaj stál,“ konštatuje Kisfaludi.

Prieskum pod vedením archeológa Alexandra Botoša z Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote potvrdil, že hrad naozaj existoval. Archeológovia urobili sedem sond a podarilo sa im lokalizovať hradný areál vo veľkosti 80 krát 25 metrov. „Preskúmať sa nám podarilo iba jeho malú časť, na dôkladnejší prieskum nebolo dosť peňazí. Napriek tomu sa nám podarilo objaviť zaujímavé nálezy. V prvom rade pozostatky starej obrannej veže, ktorá bola postavená s hradom pravdepodobne v 14. storočí. Objavené základy mali rozmer 3,5 krát 2 metre. Je zaujímavé, že boli zhotovené z pálených tehál so žliabkovaním, čo je typické pre obdobie gotiky zo 14. až 15. storočia,“ približuje nález Botoš.

Archeológovia našli aj rôzne predmety, ktoré teraz reštaurujú. „Okrem kúskov keramiky sme našli aj strieborné mince, tzv. denáre Ladislava Pohrobka z obdobia rokov 1453 až 1457 i mince Rudolfa II. z roku 1580,“ hovorí Botoš. Za zaujímavý pokladá aj nález strešnej krytiny z 15. až 16. storočia či zvyšky keramických kachlíc. Odkryté základy obrannej veže zakryli archeológovia zeminou, aby sa vplyvom počasia nezničili. „Na ich konzerváciu neboli peniaze. Ak sa podarí v budúcich mesiacoch získať ďalšie zdroje, vo výskume by sme radi pokračovali,“ dodal Botoš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Širokovce #zrúcanina #vykopávka #archeológ