Z troch ľudí sa pri požiari drevenice zachránil len jeden

Životy dvoch ľudí si vyžiadal požiar drevenice nad hornokysuckým Makovom. Pred plameňmi, ktoré dom zachvátili v noci z piatka na sobotu, už nedokázal utiecť Štefan (52) a jeho o rok staršia družka Alena. V poslednej chvíli sa zachránil len Štefanov brat, 41-ročný Ivan, ktorý stihol ešte nohami rozbiť okno a vyskočiť von.

20.10.2013 19:05
drevenica, požiar, Makov Foto: ,
Z drevenice, ktorá začala horieť v piatok večer a v ktorej zomreli 52-ročný muž s 53-ročnou družkou, zostalo len torzo.
debata

Oheň pravdepodobne zbadal prvý Štefan, rýchlo zalarmoval Ivana a išiel zachrániť svoju družku. Z domu sa im však už nepodarilo dostať.

Staršia drevenica zhorela do tla. Nachádzala sa v osade Kršlisko, kde mali hasiči s technikou pre mokrý, rozbahnený a ťažko prístupný terén sťažený príchod. V osade, ktorá je asi 3 – 4 kilometre vzdialená od centra obce, žijú len dve rodiny, zvyšok sú chalupári. Na pomoc profesionálnym hasičom z kysuckých hasičských staníc prišla záchranná brigáda zo Žiliny aj dobrovoľné zbory z okolitých dedín, celkovo požiar hasilo 44 hasičov.

Hoci vyšetrovanie príčiny vzniku požiaru sa ešte len začalo, je dosť možné, že oheň sa začal šíriť od komína. Bola to staršia vyše 90-ročná drevenica s kamenným komínom, jej obyvatelia si kúrili drevom v piecke a tieto zariadenia zrejme neboli v najlepšom stave. Aj preto hasiči opakujú, aby ľudia nezanedbávali prevenciu a pravidelnú, minimálne ročnú kontrolu komínov. „Je dôležité, aby si majitelia nehnuteľností dali skontrolovať komíny aj vykurovacie telesá, prípadne ich dať opraviť či zrekonštruovať,“ zdôraznil riaditeľ Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline Jaroslav Kapusniak.

Po žene zostali tri dospelé deti. Ivana zatiaľ prichýlila rodina. Pomoc mu ponúkla aj obec. „Ponúkli sme mu prístrešie aj stravu v útulku, ktorý máme pre našich občanov v núdzi. Zatiaľ mu pomáha sestra, v pondelok príde Ivan na obecný úrad a porozprávame sa s ním o ďalšej pomoci,“ povedal starosta Makova Marián Masnica. V obci chcú pre muža, ktorý zostal pred zimou bez strechy nad hlavou, vyhlásiť zbierku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Kysuce #Makov #drevenica