Kvôli básňam a príbehom stáli ľudia medzi sedadlami

Žiadne pozeranie z okien či driemanie. Cestujúci, ktorí vo štvrtok nastúpili do pravidelnej vlakovej linky na trase Lučenec - Utekáč a sadli si do posledného vozňa, sa ocitli v literárnom klube. V ňom sa recitovalo, čítala sa próza, hralo sa aj spievalo.

25.10.2013 12:00
kniha, učebnica, okuliare, študent, spisovateľ,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Tento projekt sa narodil u nás. Ľuďom cestujúcim vlakom sme chceli spríjemniť chvíle v ňom strávené a literátom, starším aj začínajúcim, dať možnosť predstaviť svoju tvorbu na netradičnom mieste vo vlaku,“ vysvetľuje Michal Abelovský z Novohradského osvetového strediska. Do vlaku nastúpilo viacero spisovateľov, ktorí postupne cestujúcim čítali svoje diela.

Všetko to režíroval spisovateľ Janko Cíger z Martina, ktorý literárne vstupy dopĺňal o zaujímavé informácie z lokalít, ktorými vlak prechádzal. Medzery v rozprávaní vyplnili hudobníci. Netradičný zážitok oslovil skúsenú spisovateľku Hanu Koškovú z Lučenca, ale aj začínajúceho autora, študenta Daniela Szoóa z Lučenca. „Vo vlaku predstavím svoju prózu o mojej prvej láske,“ prezradil pred začiatkom cesty študent.

Cestujúci najskôr nevedeli, čo sa to okolo nich deje. „Takto by sa mi páčilo cestovať aj častejšie. Mám rada literatúru. Trochu aj sama skúšam písať. Teraz mám v počítači rozpísaný príbeh o vílach,“ prezradila 19-ročná Nikola Ružičková z Utekáča.

Do vlaku si postupne prisadali študenti aj starší ľudia. Vagón bol čoskoro plný a stálo sa aj medzi sedadlami. Ľudia sa potešili aj vode a koláčikom, ktoré rozdávali organizátori. Po prečítaných básňach či príbehoch nešetrili potleskom. „Ja básne ani nič podobné nepíšem, rada ich však počúvam,“ povedala jedna zo stredoškoláčok. „Vlakom cestujem pravidelne do školy a naspäť asi desať rokov, no takéto niečo som ešte nezažila. Pre mňa je to milé spestrenie cesty,“ zhodnotila akciu vysokoškolská študentka Simona Vrábľová, ktorá cestovala domov z Košíc.

Literárny vlak odchádzal z Lučenca o 12.40, do stanice v Utekáči dorazil o druhej hodine. Po asi polhodinovej prestávke zamieril naspäť a opäť v literárnom duchu. Projekt pripravili Železničná spoločnosť Slovensko, Železnice Slovenskej republiky, Novohradské osvetové stredisko Lučenec a lučenecký Literárny klub Vlas. „Uvidíme, aká bude spätná väzba. Ak sa myšlienka cestujúcim zapáči, nie je vylúčené, že podobné aktivity zorganizujeme aj v budúcnosti,“ povedala Zuzana Červená z odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #spisovateľ #próza