Trenčianska župa dožije rok bez rozpočtu

Tento rok skončí Trenčiansky samosprávny kraj rovnako, ako ho začínal: v rozpočtovom provizóriu.

29.10.2013 16:03
debata

Krajskí poslanci a župan Pavol Sedláček sa do konca volebného obdobia nedokázali dohodnúť na kompromise, ktorým by bola konečná podoba župného rozpočtu. Neschválili ho ani v pondelok, keď sa krajský parlament v súčasnom zložení stretol posledný raz.

Župan Pavol Sedláček opakovane predkladal zastupiteľstvu návrh rozpočtu, s ktorým neboli spokojní ani koaliční poslanci za Smer – HZDS, ani opoziční za KDH – SDKÚ. Predkladané návrhy odmietli, pretože boli podľa nich málo transparentné a neprehľadné. Na protest proti tomu, že župan nepredložil požadovaný návrh rozpočtu, sa vzdal funkcie podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Milan Panáček, ktorý tiež kandidoval za koalíciu Smer – HZDS. Eva Balážová, prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska, považuje tento stav za nezodpovednosť. Na jeseň sa mala župa zaoberať rozpočtom na budúci rok, a nie sa ešte stále trápiť s tohtoročným rozpočtom.

„Nezodpovednosť je v tom, že títo ľudia boli zvolení na to, aby sa vedeli dohodnúť, aby dokázali nájsť riešenia. Vo volebnom roku je to vždy zložité. Často sa poslanci dohodnú, že v decembri už nebudú schvaľovať rozpočet, nech si ho schváli nové zastupiteľstvo. Ale podľa mňa je to len výhovorka. Mandát majú dovtedy, kým novozvolení poslanci nezložia sľub,“ zdôraznila Eva Balážová.

Rozpočtové provizórium súvisí podľa politológa Miroslava Řádka s blížiacimi sa regionálnymi voľbami. Každý rozpočet trenčianskej župy bol totiž až doteraz schvaľovaný hladko. „Súčasné provizórium je unikum medzi všetkými vyššími územnými celkami na Slovensku. Dá sa pripísať len blížiacim sa voľbám a vzťahom medzi predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja a poslancami,“ predpokladá Miroslav Řádek.

Krajský poslanec Ladislav Pavlík považuje celoročné rozpočtové provizórium za neštandardnú situáciu, ktorá nemá v doterajšej histórii Trenčianskeho samosprávneho kraja precedens. „Neschválenie rozpočtu vnímam ako zavádzanie obyvateľov TSK. Myslím si, že nebol záujem z jednej ani druhej strany, aby bol rozpočet prijatý. Ukázalo sa, že kraj dokáže fungovať aj bez rozpočtu, čo by potvrdzovalo myšlienku o určitej reforme krajov,“ povedal poslanec Miroslav Adame.

„Pre mňa je sklamaním, že predseda samosprávneho kraja nepredložil rozpočet, ale my ako poslanci sme v tomto bezmocní, pretože iba predseda ho môže predložiť. Treba sa však pozerať dopredu, eurofondy bežia v štandardnom režime, väčšina kapitálových záležitostí je vysúťažených, nové zastupiteľstvo bude mať za úlohu schváliť rozpočet tak, aby sa mohlo naskočiť do pripravených investičných aktivít,“ myslí si Karol Janas, predseda poslaneckého klubu Smer.

Podľa Pavla Sedláčka, predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja, sa vlastne nič výnimočné nedeje, pretože rozpočtové provizórium je zákonná forma hospodárenia kraja. „Pretože nedošlo na záver k dohode na jeho definitívnej podobe, teda aká forma rozpočtu je priechodná, považoval som za správne ho nepredložiť. Aj toto je forma, ako môže kraj hospodáriť. Schvaľovať ho na konci roka už ani nemá zmysel, nové zastupiteľstvo nech nastaví parametre tak, ako si to predstavuje,“ povedal Pavol Sedláček.

Ekonomický analytik Ján Marušinec pripomína, že rozpočtové pravidlá myslia aj na takúto situáciu, preto ani v rozpočtovom provizóriu nemôže prísť k zastaveniu činnosti župy. Hospodári podľa predlohy z minulého roku. „Nepovažujem to za katastrofu, stáva sa to aj v iných krajinách, stáva sa to bežne aj na miestnej úrovni. Rozumiem tomu pred nadchádzajúcimi voľbami, zrejme eskalovalo politické napätie medzi zastupiteľstvom a vedením župy. Všetci čakajú na to, ako dopadnú voľby, nechávajú rozhodnutie na nový regionálny parlament,“ dodal Ján Marušinec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Trenčín #župa