Zlodej sa činil. Vykradol 44 domov

Obyvatelia Rimavskej Soboty a okolitých obcí od augusta tohto roku žili v strachu. V ich regióne vyčíňal mimoriadne aktívny zlodej, ktorý sa zameriaval na vykrádanie rodinných domov.

30.10.2013 15:04
Zlodej, okno Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Keď sa ho pred niekoľkými dňami podarilo chytiť, mal už na svedomí 44 krádeží vlámaním. Zlodejom bol podľa zistení polície 35-ročný muž z Maďarska, ktorému v niektorých prípadoch pomáhal aj jeho 52-ročný svokor z Rimavskej Soboty.

Podľa informácií krajskej policajnej hovorkyne v Banskej Bystrici Petry Vaškovej zlodej aj so svojím komplicom kradli v regióne Rimavskej Soboty a okolí od augusta do októbra. „Krádeže boli zaznamenané v Rimavskej Sobote a jej mestských častiach, ale aj v Rimavských Janovciach, Hrachove, Ožďanoch či Zahoranoch. Zameriavali sa na rodinné domy, z ktorých brali finančnú hotovosť, šperky, zlato, ale aj iné cennosti. Celkové škody, ktoré spôsobili, polícia stále sumarizuje,“ informovala Vašková, ktorá si na podobnú sériu krádeže vlámaním spôsobenú jedným či jednou skupinou zlodejov nepamätá.

Krádeže traumatizovali ľudí natoľko, že už vyzývali na lapenie páchateľov nielen políciu, ale aj samosprávy. Primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko podotýka, že krádežami sa zaoberala aj komisia verejného poriadku v Rimavskej Sobote, ktorá mala aj stretnutie s krajským riaditeľom polície. „Samospráva sa samozrejme musela zaoberať množiacimi sa krádežami. Sme radi, že tých zlodejov sa napokon podarilo chytiť,“ podčiarkol Šimko. Policajti nasadili do prípadu čo najväčší možný počet ľudí a o pomoc požiadali aj obyvateľov regiónu, ktorým poskytli aj popis páchateľa. Kradol v noci, bol zamaskovaný kapucňou a bol veľmi pohyblivý. Nechodil len po uliciach, ale premiestňoval sa aj cez záhrady pri rodinných domoch. Po krádežiach rýchlo unikal. Napokon sa ho podarilo chytiť vo chvíli, keď sa v Rimavskej Sobote chystal vylúpiť ďalší dom.

Vydýchli si aj obyvatelia Rimavských Janoviec. Starosta obce Stanislav Krahulec povedal, že u nich mal na svedomí zlodej z Maďarska šestnásť krádeží. Vlámal sa aj do budovy školy a školskej jedálne. „Lúpil spôsobom, že v noci hádzal do okien domov kamene. Ak sa po rozbití okna v dome rozsvietilo, utiekol preč, ak zostala tma, išiel tam kradnúť. Väčšie veci ako televízory nebral. Ľuďom mizli len peniaze alebo šperky. Krádeže v takomto rozsahu ako teraz sme v histórii našej obce ešte nezaznamenali,“ povedal Krahulec.

Zlodeja po dolapení vzali na Slovensku do väzby a obvinili ho z trestného činu krádeže a porušovania domovej slobody. Niekoľko dní po ňom skončil vo väzbe aj jeho svokor, ktorý sa s ním zúčastnil na niektorých krádežiach. Polícia prípad stále dokumentuje, preveruje a sumarizuje škody. Muži môžu byť odsúdení na tri roky väzenia.

Zlodej z Maďarska mal už opletačky so zákonom na Slovensku aj v minulosti. Podľa informácií hovorkyne Krajského súdu v Banskej Bystrici Silvie Svitkovej mal na svedomí sériové krádeže v pohostinstvách a novinových stánkoch. Okresný súd v Rimavskej Sobote ho vtedy odsúdil na sedem mesiacov nepodmienečne a trest si odsedel vo väzení s najnižším stupňom stráženia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #zlodej #Rimavská Sobota