Bojnický oltár sa po rokoch vracia na svoje pôvodné miesto

Bojnický oltár sa po 80-tich rokoch vracia na svoje pôvodné miesto. Doteraz ho mohli návštevníci obdivovať v päťhrannej veži Bojnického zámku, v stredu ho však inštalovali do tunajšej kaplnky.

27.11.2013 17:28
Bojnice, Bojnický zámok Foto:
Bojnický zámok.
debata

„Tabule budú od 5. decembra v rámci akcie Zázračné Vianoce na Bojnickom zámku sprístupnené návštevníkom na svojom pôvodnom mieste a návštevníci si ich budú môcť pozerať zblízka, nie na dištanc, ako to bolo doteraz,“ povedal riaditeľ Slovenského národného múzea – Múzea Bojnice Ján Papco. Oltár tvoria tabuľové maľby, ktoré zobrazujú Pannu Máriu s malým Ježiškom, svätcov aj Krista. Predpokladá sa, že ide o dielo z polovice 14. storočia od talianskeho maliara Narda di Cione.

V kaplnke museli pre vzácny oltár vytvoriť špeciálne podmienky. Je umiestnený v sklenenom boxe s lokálnou klimatizáciu. Tá by mala zabezpečiť stálu vlhkosť a teplotu, ktoré sú dôležité pre ochranu tabúľ.

Oltár so vzácnymi tabuľami má za sebou vzrušujúcu minulosť. Do Bojníc tabule priviezol v 19-storočí gróf Ján František Pálfy, ktorý bol v tej dobe považovaný za jedného z najväčších zberateľov starožitností a výtvarného umenia v strednej Európe. Najskôr tabule provizórne umiestnil do Zlatej sály a neskôr do päťhrannej veže. Sám bol autorom aj dreveného retábula, čiže tvaru oltára.

Jeho vyhotovenia sa však už nedožil. V roku 1933 vzácne exponáty ukradli zlodeji, ktorí sa nechali v kaplnke zavrieť počas prehliadky. Previezli ich na Moravu, chceli ich predať do cudziny. Jeden zo zlodejov sa však pochválil vzácnym úlovkom svojmu kamarátovi. Na základe toho páchateľov našli a oltár previezli do Prahy.

Odtiaľ sa v roku 1955 vrátili tabule späť do Bojníc. „Do kaplnky nemohli ísť, keďže sa tu nedala zabezpečiť klimatizácia potrebná pre prežitie oltára, tak bol provizórne umiestnený v päťhrannej veži zámku, kde ho mohli návštevníci obdivovať len na určitú vzdialenosť. Teraz prvýkrát budú tabule umiestnené na svojom pôvodnom mieste,“ informoval Papco. Do päťhrannej veže nainštalujú expozíciu gotických sôch, malieb a tapisérií.

Presunutie oltára je súčasťou rekonštrukcie päťhrannej veže za takmer 900-tis. eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bojnice #oltár