Kaštieľ v Jelšave prišiel o časť strechy

Koburgovský kaštieľ v Jelšave, ktorý je na zozname kultúrnych pamiatok, navštívili zlodeji. Ukradli časť medenej strechy.

28.11.2013 16:00
Jelšava, Koburgovský kaštieľ, Milan Kolesár Foto: ,
Primátor Jelšavy Milan Kolesár v popredí koburgovského kaštieľa, v ktorom sa nekradlo po prvý raz.
debata (17)

Vstup do objektu je pritom zabezpečený zámkou a kaštieľ pravidelne monitoruje aj súkromná strážna služba, ktorú platí mesto. V kaštieli sa však nekradlo po prvý raz.

Zlodeji sa do budovy dostali odstránením zámky s reťazou. Využili čas, keď boli strážnici v inej časti mesta. „Po návrate ku kaštieľu si všimli iba poškodenú reťaz. Pri obhliadke sme zistili, že z objektu zmizla časť strechy,“ povedal primátor Jelšavy Milan Kolesár. Opravu strechy musí zaplatiť samospráva. Primátor tvrdí, že to nie prvý raz, čo tu zlodeji kradli. Aj v minulosti so sebou odniesli časť strechy, odkvapové rúry a všetko, čo bolo z kovu a dalo sa predať v zberniach. Mesto už niekoľko rokov platí strážnu službu, ktorá má okrem kaštieľa na starosti aj centrum a ďalšie historické budovy v okolí. „Odkedy sú v teréne, krádeže v kaštieli podstatne klesli a táto je po dlhšom čase prvá,“ dodal Kolesár.

Kaštieľ zo 16. storočia je už roky nevyužívaný. Na jeho opravu treba asi 17 miliónov eur. Mesto dúfa, že naň zoženie peniaze, šancu vidí v nórskych fondoch. Po rekonštrukcii by v ňom mohlo byť kongresové centrum.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #strecha #Koburgovský kaštieľ #Jelšava