Košice chcú znížiť dlh predajom kasární

Podobne ako iné samosprávy sa aj Košice snažia svoju zadlženosť znížiť predajom majetku. Situácia je o to nepríjemnejšia, že ide o kauzy z minulosti, ktoré teraz musí riešiť súčasné vedenie magistrátu.

02.12.2013 13:00
kasárne, Košice Foto: ,
Bývalé Malinovského kasárne na Moyzesovej ulici chcú Košice predať a zo získaných peňazí splatiť dlh.
debata

Medzi cenné nehnuteľnosti, ktoré ešte mesto má, patria aj bývalé Malinovského kasárne na Moyzesovej ulici. Mesto ich získalo prevodom od štátu ešte v roku 2005. Odvtedy sú nevyužité a ich stráženie a údržba stoja ročne približne 40-tisíc eur. Mesto už však v najbližších dňoch vyhlási verejnú obchodnú súťaž na predaj kasární.

Znalecký posudok určil hodnotu areálu na osem miliónov eur, mesto by chcelo dostať aspoň 5,4 milióna. Možno sa podarí aj viac, o areál bývalých kasární prejavila záujem developerská spoločnosť TriGranit. Namiesto kasární chce postaviť multifunkčné centrum za 300 miliónov eur. Pri výstavbe by sa zamestnalo tisíc ľudí, po dokončení by tu našlo prácu tri až štyritisíc. „Táto firma mala záujem o areál od roku 2006, ešte za bývalého vedenia mesta,“ informovala hovorkyňa košického magistrátu Martina Urik – Viktorínová. Kúpu areálu vtedy zvažovali aj iné spoločnosti. No mesto si kasárne nechalo ako poistku pre prípad, že pre súdne spory bude musieť platiť nemalé sumy, k čomu sa nakoniec aj stalo.

„Prípadný investor musí ešte rátať s nákladmi na likvidáciu environmentálnych záťaží, ktoré tu ostali z minulosti,“ uviedla hovorkyňa. Hodnotu areálu totiž znižuje práve environmentálna záťaž, podľa geologických štúdií budú predstavovať náklady na jej likvidáciu zhruba 2,5 milióna eur.

V areáli je 28 stavieb, či už ide o garáže, ubytovne, alebo sklady. Prípadný nový kupec ich zrejme zbúra, čo budú ďalšie náklady. No nový majiteľ získa územie s rozlohou vyše štyroch hektárov v tesnej blízkosti historického centra mesta. Podľa územného plánu musí ostať aj v budúcnosti na tejto ploche aspoň 20 percent zelene. Nový majiteľ kasární tu bude môcť postaviť byty, obchody, kaviarne, ale aj administratívne či kongresové priestory. Magistrát by uvítal, keby bolo parkovanie riešené v podzemí.

To všetko je však zatiaľ hudbou budúcnosti, o nových podmienkach súťaže rozhodne mestské zastupiteľstvo na svojom najbližšom zasadnutí 16. decembra. Ak všetko pôjde podľa plánu, víťaz súťaže by mohol byť známy vo februári budúceho roka. Ak by uspela firma TriGranit, s prácami by začala v roku 2015 a komplex má byť hotový o tri roky neskôr.

To, ako mesto využije peniaze získané z predaja, je už jasné. „Použijeme ich na splátku dlhu, ktorú musíme zaplatiť na budúci rok,“ dodala Urik-Viktorínová. Mesto sa totiž dohodlo so spoločnosťou Waltz Properties Limited, že zaplatí desať miliónov eur ako odškodné za prehratý súdny spor v kauze Strelingstav. Prvý milión magistrát dokázal zaplatiť vďaka rezervnému fondu. Do leta budúceho roku však ešte musí podľa dohody nájsť 2,3 milióna eur a ďalšie dva roky zaplatiť ešte po 3,3 milióna eur. Magistrát chce získať peniaze na zaplatenie nielen z predaja kasární, ale aj z podielov vo Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, vo firme Kosit, ako aj úsporami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #kasárne