Z vládnej vily neďaleko kúpeľov je stavenisko

Vládna vila Agra v Trenčianskych Tepliciach bola dejiskom viacerých významných rokovaní. Predstavitelia slovenskej a českej vlády sa tu napríklad pokúšali zachrániť a zrekonštruovať federáciu. To sa nepodarilo, a teraz rekonštrukciu potrebuje samotná vila. V týchto dňoch je z nej stavenisko.

02.12.2013 14:00
vládna vila, Agra, Trenčianske Tepliciace Foto: ,
Vládnu vilu v Trenčianskych Tepliciach opravujú, budova bola zanedbaná a presakujúca voda spôsobovala rôzne havarijné stavy.
debata

„Zariadenie je od septembra v rekonštrukcii. V rámci nej sa robí oprava fasády starej budovy a kompletné zateplenie bazénovej časti. Okrem toho sa upravuje celý vonkajší areál. Všetky práce by mali byť ukončené 15. až 20. decembra,“ vraví Norbert Part, generálny riaditeľ sekcie ekonomiky a technickej správy Úradu vlády SR.

Vilu v blízkosti kúpeľného parku postavili v medzivojnovom období. Začiatkom osemdesiatych rokov, keď ju Úrad vlády nadobudol od ministerstva poľnohospodárstva, k vile pribudla novostavba s bazénovou časťou. Práve v novostavbe sa prejavilo najviac nedostatkov, ktoré podľa správcu budovy hrozili haváriou. Strecha tejto časti nemala izoláciu, dážď cez ňu pretekal tak, že drevené trámy už boli práchnivé. Voda prenikla aj do elektrických rozvodov. Celá rekonštrukcia bude stáť približne štvrť milióna eur, ale Dušan Jankovič, správca účelového zariadenia Agra, to jednoznačne považuje za oprávnenú investíciu. Keby vraj gazda nešiel na strechu, išla by strecha na gazdu.

„Opravy určite boli nutné, pretože budova bola zanedbaná a presakujúca voda spôsobovala rôzne havarijné stavy. Bolo len otázkou času, kedy by niečo vypuklo, a potom by oprava stála oveľa viac. Predišli sme tak nejakým škodám, ktoré mohli prísť neskôr,“ zdôrazňuje Dušan Jurkovič.

Pôvodný predpoklad vyčíslil výdavky na 269-tisíc eur, podľa výsledkov verejného obstarávania má oprava stáť 220-tisíc eur. Rekonštrukcia však odhalila ďalšie nedostatky, s ktorými sa pôvodne nerátalo a ktoré treba opraviť. Sú to predovšetkým chýbajúce hydroizolácie popri obvodových múroch a na balkónoch. To zvýši náklady o 16 500 eur.

Časť vily slúži na ubytovanie, v ďalšej časti je krytý bazén dlhý asi 10 metrov, sauna, solárium a posilňovňa. Celý areál dnes slúži ako účelové zariadenie Úradu vlády, určené predovšetkým pre potreby kancelárie premiéra. Vilu Agra mal v obľube Mečiar, menej už Dzurinda, ešte menej ju využívala Radičová alebo Fico. Využívať ju môže nielen predseda vlády, ale aj ďalší ľudia, ktorým to kancelária premiéra povolí, napríklad členovia vlády, vyšší funkcionári iných ústredných orgánov či zahraničné návštevy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #trenčianske teplice #vládna vila Agra