Mestské časti zostávajú, Raši ide šetriť na platoch

Košice budú mať aj ďalšie štyri roky luxus, ktorý si nemôžu dovoliť. Druhé najväčšie slovenské mesto zostane pri 22 mestských častiach. Starostovia vo štvrtok odmietli znížiť ich počet.

06.12.2013 14:00
Richard Raši, primátor, Košice Foto:
Košický primátor Richard Raši.
debata (2)

Predseda rady starostov Rudolf Reštei, ktorý šéfuje košickej Šaci, netajil, že jeho predstavy boli iné, ale rešpektuje názor ostatných. „Vieme, že doterajší stav je neúnosný, keďže Bratislava má 17 mestských častí, Košice 22, čo je alarmujúce vo vzťahu k financiám. Materiál s viacerými návrhmi na úpravu počtu mestských častí však rada odmietla,“ zhrnul výsledky rokovania Reštei.

Podľa neho starostovia nie sú proti zníženiu počtu mestských častí, ale žiadajú mesto, aby najprv prenieslo na mestské časti viac kompetencií, s čím zase nesúhlasí magistrát.

Starostovia sa nevedeli dohodnúť, či zlúčiť len veľké mestské časti, alebo len historické obce. „Bolo to viacero návrhov, ktoré bolo ťažké dať dokopy,“ dodal starosta Šace. Myslí, že zmenu by mohlo priniesť ďalšie volebné obdobie.

Jaroslav Hlinka, starosta košickej mestskej časti Juh, hovorí, že on proti zlučovaniu mestských častí určite nebol. „Podľa mňa je najlepší model, ktorý tu bol predtým, čiže päť mestských častí. No každá alternatíva má svoje pre a proti. Je to o konsenze, ktorý sme dnes nedosiahli,“ myslí si Hlinka. „Čo starosta, to názor. Ani jeden z návrhov by nemal podporu väčšiny starostov. Viacerí starostovia sú za zlučovanie, ale keď ide na lámanie chleba, tak burcujú obyvateľov, aby boli proti,“ doplnil Jozef Karabin, starosta mestskej časti Pereš.

Návrh na zníženie počtu mestských častí malo schvaľovať mestské zastupiteľstvo. Košický primátor Richard Raši mu ho však sám predložiť nemôže, keďže na to potrebuje súhlas starostov.

Pretože súčasný model je drahý, mesto bude šetriť inde. „Bude sa to týkať platov všetkých poslancov, ako aj môjho platu,“ povedal Raši. Mestskému zastupiteľstvu navrhne zníženie svojho primátorského platu na zákonom stanovené minimum, súčasná mzda 4 323 eur by sa mu znížila asi o 1 500 eur. Očakáva, že to isté urobia aj starostovia všetkých 22 košických mestských častí. Rovnako bude požadovať zníženie všetkých odmien poslancov o polovicu, teda na 200 eur mesačne. Vďaka novele zákona o meste Košice, ktorá zredukovala počet poslancov nielen v mestskom, ale aj v zastupiteľstvách mestských častí, sa ročne ušetrí takmer pol milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #richard raši #mestské časti