Levice budú opäť bez vianočných trhov

Levičania na vianočné trhy čakajú márne aj ten rok. Mesto ako hlavný dôvod udáva nezáujem o trhy zo strany stánkarov.

09.12.2013 15:11
debata (1)

„Nebol záujem zo strany predajcov, ktorý je však v nemalej miere ovplyvnený nezáujmom zo strany obyvateľov mesta,“ uviedla referentka vzťahov k verejnosti a médiám Miroslava Bakulová. Ak by bol záujem stánkarov väčší, podľa slov Bakulovej by mesto peniaze na trhy v rozpočte určite vyčlenilo a zorganizovalo ich.

Inak to vidí Klaudius Németh, jeden zo stánkarov, výrobca trdelníkov. Predávať by išiel. „Zúčastňujeme sa vianočných trhov už dlhé roky vo viacerých mestách na Slovensku a sú vždy veľmi úspešné pre nás, predávajúcich, a myslím si, že aj pre mestá, ktoré to organizujú,“ povedal Németh. Na malý záujem ľudí má opačný názor. „Ľudia tieto trhy navštevujú pre ich atmosféru aj možnosť nakúpiť svojim blízkym drobnosti k sviatkom. Oddýchnu si tu, porozprávajú sa pri vianočných lahôdkach. Myslím si, že aj Levičania by sa potešili takejto možnosti nákupu a oddychu pred sviatkami,“ uzavrel Németh.

Levičan Adam Kotasz by sa na trhy pozrieť išiel, nádej na úspech im ale tiež nedáva. „Levice nie sú až také mesto, aby tu boli trhy, ktoré by sa či už občanom alebo podnikateľom vyplatili. Ide o tovar, ktorý je len okrajový a pre potešenie. Žiaľ, tu sú ľudia radi, keď vedia niečo odložiť bokom, a nekupujú zbytočnosti, ktoré aj tak skončia v skrini. Aj keby trhy boli, išiel by som tam asi len raz, ochutnať medovinu, či varené víno, aj to len z princípu. Ale to by bolo asi všetko,“ myslí si dvadsaťjedenročný študent.

Naposledy sa trhy konali pred tromi rokmi, v roku 2010, na Ulici M. R. Štefánika pri obchodnom dome Pokrok. Hlavné mestské námestie, Námestie Hrdinov sa v tom čase rekonštruovalo. Ak by sa aj teraz konali, stánky by ľudia na námestí hľadali márne. Všeobecne záväzné nariadenia číslo 111 totiž umožňuje konanie vianočných trhov len na Štefánikovej ulici. Tento priestor je ale v súčasnosti v prenájme. Preto tohto roku mesto ani nekontaktovalo stánkarov, ani nezverejnilo výzvu na svojich stránkach.

V roku 2011 malo mesto snahu trhy obnoviť, pre malý počet záujemcov sa ale nekonali. Stánkarom vtedy zabezpečili polovičnú zľavu na prenájom stánku. Najdrahší dvojstánok tak odvtedy stojí päť eur na deň, najlacnejší jednostánok 2,5 eura. nekonali.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Levice #vianočné trhy 2013