Aj keď pracujú, žijú zo 62 eur na mesiac

Na cestu za svojimi snami sa vydali vďaka silnej vôli, ale aj ochote ľudí, ktorí ich spoznali a rozhodli sa im pomôcť.

12.12.2013 13:00
útulov, banská bystrica, divadlo z pasáže,... Foto: ,
Dievčatá z Útulku svätého Vincenta v Banskej Bystrici (zľava Tatiana Horváthová, Oľga Hlavačová a Adela Tanková) šijú kostýmy pre Divadlo z Pasáže.
debata (6)

Vyrástli v detskom domove a tak ako všetci mladí ľudia túžia po lepšom živote. Štvorica mladých rómskych žien od dovŕšenia svojej dospelosti žije v Útulku svätého Vincenta v Banskej Bystrici. Aj napriek neľahkej situácii sa dievčatá chcú postaviť na vlastné nohy, snívajú aj o vlastnom podnikaní.

Adela Tanková (33), Oľga Hlavačová (26), jej rovesníčka Tatiana Horváthová a Miriam (23), ktorá počas našej návštevy nebola doma, pochádzajú z rôznych kútov Slovenska. Už ako malé skončili v detských domovoch a nakoniec aj v banskobystrickom útulku. Štyri dievčatá sa v novom domove nielen spoznali a skamarátili, ale aj plánujú spoločnú pracovnú budúcnosť.

Všetko sa to začalo pred niekoľkými mesiacmi pri okrúhlom výročí útulku. Jeho obyvateľky pripravili pre hostí program, v ktorom ukázali svoje schopnosti aj talent. Adela, Oľga, Tatiana a Miriam v divadelnej scénke, ktorá zaujala riaditeľku Divadla z Pasáže Vieru Dubačovú. Tá sa dievčat okamžite ujala. „Začala nás brávať na divadelné, dramaturgické a iné umelecké worshopy a začala nám pomáhať. Vtedy sa zrodila aj myšlienka vytvoriť dielňu, v ktorej by sa šili kostýmy pre divadelníkov. Dve z nás boli vyučené krajčírky a ďalšie dve sa do projektu tiež chceli zapojiť,“ hovorí najstaršia z dievčat Adela Tanková. Mladé ženy prešli kurzom šitia a ich nová zástankyňa Dubačová založila neziskovú organizáciu Animus Apertus, ktorá získala zdroje z grantu na kúpu šijacích strojov a zariadenie dielne. Pomohli a stále im pomáhajú aj viacerí dobrovoľníci. Niektorí zháňaním materiálu na šitie, iní pomocou pri návrhu kostýmov, ďalší hľadaním podujatí, kde by sa šikovné mladé ženy mohli prezentovať. Tie začali so šitím šiat, nohavíc, tričiek, tašiek, no aj ďalších výrobkov v marci a svoje kolekcie už prezentovali napríklad aj na podujatí Bažant Pohoda v Trenčíne.

Tvorivá práca mladé ženy veľmi baví, má však aj svoje úskalia. Ťažký je najmä rozbeh. Hoci získané zákazky dievčatá zvládli, výnos z predaného tovaru zatiaľ nestíha pokrývať náklady na chod dielne. Dievčatá aj ľudia, ktorí im pomáhajú, nemajú zo svojej práce žiadny finančný osoh a všetky cítia, že takto dielňu ťahať dlhšie bude veľmi ťažké. „Mrzí nás, že za zarobené peniaze nevieme nikoho z našich pomocníkov odmeniť. Pravdupovediac, ani sami seba. Všetky štyri sme na sociálnych dávkach a mesačne každá z nás poberá od štátu 62,50 eura. Z toho väčšina ide na nájom a stravu pre náš súčasný domov. Každej z nás nezostane na bežné výdavky viac ako 10 eur na mesiac,“ vykresľuje situáciu Oľga.

Pomocnú ruku chce najnovšie šikovným rómskym dievčatám a krajčírskej dielni podať Nadácia Pontis. Tá plánuje neziskovú organizáciu Animus Apertus zaradiť do svojho programu. V ňom podporuje zhruba päťdesiat projektov. Anna Podlesná z Nadácie Pontis vysvetľuje, že spravujú darcovský portál www.dobrá krajina.sk, na ktorom by sa od februára budúceho roku mala objaviť aj organizácia Animus Apertus. „Na portál prispievajú na konkrétne projekty darcovia. Peniaze, ktorými projekty a aktivity organizácií podporujú, podliehajú kontrole, či boli použité účelne a transparentne,“ zdôrazňuje Podlesná. Tá verí, že cez ich portál získajú peniaze aj pre mladé ženy žijúce v Banskej Bystrici, ktoré neprestávajú snívať svoj sen o slušnom živote a práci. Dovtedy sa musí Animus Apertus spoliehať na inú pomoc.

Dievčatá zachádzajú vo svojich plánoch do budúcnosti ešte ďalej. Ich ambíciou je nielen to, aby krajčírska dielňa aj v budúcnosti normálne fungovala, ale chceli by ju dokonca prevádzkovať v rámci vlastnej firmy. A pritom si zarobiť peniaze aj na vlastné bývanie. Hoci vedia, že ako Rómky to nebudú mať ľahké. Stále sa totiž stretávajú aj s ľuďmi, ktorí im dajú pocítiť ich farbu pleti. „My chceme takéto predsudky búrať a všetkým dokázať, že aj medzi rómskou komunitou je veľa šikovných, pracovitých ľudí, ktorí chcú v živote niečo dokázať a chcú byť pre spoločnosť užitoční,“ dodala Adela.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #útulok #Divadlo z Pasáže