Prácu počas Vianoc si aspoň ozvláštnia

Kým väčšina ľudí sedí s rodinami a najbližšími pri štedrej večeri, oni pracujú. Zamestnanci v profesiách, ktoré neoddychujú ani cez sviatky, však hovoria, že tieto dni sú pre nich napriek tomu výnimočné. Kúsok z vianočnej nálady či zvyklostí si mnohí prenášajú aj na pracoviská.

24.12.2013 09:00
zdravotná sestra Zuzana Piačková Foto: ,
Na Štedrý deň bude pracovať aj zdravotná sestra Zuzana Piačková z oddelenia urgentného príjmu Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.
debata (2)

V nepretržitej pohotovosti sú najmä policajti, hasiči či záchranári. Služby majú zväčša v rovnakom režime ako inokedy. Keď sa však nič nedeje, trochu zvoľnia. „Na Štedrý deň si dajú stoly do prostriedku jedálne – tak, aby sedeli všetci v kruhu. Operačný dôstojník večer vyzve všetkých, aby sa zhromaždili pri stole, a všetci sa spoločne navečerajú,“ opisuje priebeh večere žilinská krajská hovorkyňa hasičov Miroslava Ondrichová. „Varia si sami a na celej príprave od nákupu až po uvarenie sa podieľajú všetci spoločne,“ pokračuje. V podobnom režime fungujú aj kolegovia z iných regiónov. Krajský riaditeľ hasičov v Košiciach Jozef Fedorčák hovorí, že ak by sa niečo stalo hoci aj počas večere, jednotka musí vyraziť na výjazd do jednej minúty.

Nemocnice síce na sviatky púšťajú pacientov domov, nie všetci však môžu odísť. „K tým, u ktorých to nejde, sa snažíme byť v tomto období aspoň viac empatickí a navodiť im atmosféru pokoja,“ približuje zdravotná sestra Hedviga Kurcinová z košickej Detskej fakultnej nemocnice. V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave čaká malých pacientov aj s blízkymi špeciálna vianočná spoločná večera. V užšom kruhu fungujú aj zamestnanci. Večera či drobné darčeky vraj nesmú chýbať.

O Vianociach v práci vie svoje rozprávať aj Róbert Líška, ktorý je vedúcim letovým dispečerom na bratislavskom letisku. To zabezpečuje nepretržitú prevádzku aj počas sviatkov. Okrem dispečerov pracujú aj pracovníci check-in pultov, nakladači batožiny či technická obsluha lietadiel. R.Líška, ktorý na letisku pracuje už dvadsať rokov, vraví, že sám zažil veľa služieb počas vianočných sviatkov. Tento rok mu jedna pripadla na 1.sviatok vianočný. S kolegami si cez vysielačky najmä počas Štedrého dňa vzájomne prajú šťastné a veselé. Čas na rodinu si vždy nájdu po svojom. „Tí, ktorí majú nočnú zmenu od 19. do 7.hodiny, si s rodinou sadnú k štedrovečernému stolu o čosi skôr. Tí, ktorí pracujú v dennej zmene, večerajú s rodinou trošku neskôr,“ pokračuje dispečer. Väčšina letov na Letisku M.R.Štefánika v Bratislave je nasmerovaných do 16. hodiny, aby sa cestujúci dostali domov včas.

Bežne na Štedrý deň pracujú pobočky zahraničných firiem. „Pracujeme podľa amerického času, čiže u nás zostáva všetko ako vždy vrátane nočnej služby 24.decembra. Skrátený pracovný čas máme až v ďalších dňoch,“ vysvetľuje Lenka z callcentra zahraničnej spoločnosti. Eva Lazúrová zamestnaná v bratislavskej pobočke talianskeho výrobcu výťahov sa nad tým, že všetci jej známi sú doma a ona ešte v práci, už ani nepozastavuje. „V Taliansku je tento deň ešte bežný pracovný. Nám výnimočne skrátili pracovnú dobu do dvanástej,“ hovorí.

V košických oceliarňach U.S. Steel príde aj na Štedrý deň do svojej zmeny niekoľko tisíc zamestnancov. Ako vysvetľuje manažérka pre vonkajšie vzťahy Ľubomíra Šoltésová, hutnícka výroba prebieha nepretržite. „Tí, ktorí budú v práci počas popoludňajšej zmeny, dostanú okrem odmeny za prácu vo sviatok aj vianočné balíčky,“ prezrádza. Pozornosť dostanú aj zamestnanci nastupujúci do nočnej zmeny na Silvestra. „V U.S. Steel Košice sa stalo tradíciou, že ich príde pozdraviť prezident spoločnosti spolu s vrcholovým manažmentom, zástupcami odborov aj primátorom mesta,“ uzatvára Šoltésová.

Ani na Slovensku nebol vždy 24.december voľným dňom. Zmena zákona, ktorý ho preklasifikoval na deň pracovného pokoja, prišla až v roku 1990. Za bývalého režimu chodili v tento deň deti bežne aj do školy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #zdravotné sestry #Vianoce #U.S. Steel #sviatky #despečeri