Trenčín prišiel o mestskú plaváreň

V Trenčíne zbúrali budovu mestskej plavárne, ktorú architekti považovali sa pozoruhodné dielo funkcionalistického štýlu. Podľa stavebného úradu však neexistoval žiadny dôvod, prečo by nemal vydať búracie povolenie.

02.01.2014 15:15
plaváreň, Trenčín Foto: ,
Takto vyzerala budova trenčianskej plavárne...
debata (7)

Takmer 80 rokov budova slúžila ako vstup na mestskú plaváreň. Bola tu pokladnica, bufet, šatne a sociálne zariadenia. Teraz padla za obeť modernizácii železničnej trate, pri ktorej je potrebné posunúť koľajnice o pár metrov ďalej. V tomto priestore boli bazény, ktoré zlikvidovali už v septembri. Samotná budova však novej železničnej trati v ceste nestála.

„Keď sa nepodarilo zachrániť bazény, mohla sa zachovať aspoň budova. Predchádzajúce vedenie mesta tvrdilo, že budova zostane. Je to škoda, pretože sa dala využívať aj na iné účely. Bola vzácna svojím funkcionalistickým štýlom. Keď plaváreň v roku 1937 postavili, nemala obdobu, na Slovensku určite, a myslím, že ani v Európe,“ vraví trenčiansky poslanec Leo Kužela, člen komisie kultúry pri mestskom zastupiteľstve.

Zbúranie budovy sa nepáči ani predsedovi Spolku architektov Slovenska Štefanovi Šlachtovi. Je presvedčený, že toto dielo si zasluhovalo mimoriadnu pozornosť a jeho likvidáciou utrpela slovenská architektúra stratu.

Dnes už po trenčianskej plavárni niet ani stopy. Foto: Milan Kráľ, Pravda
plaváreň, trenčín Dnes už po trenčianskej plavárni niet ani stopy.

„Je to barbarstvo. S takýmto necitlivým prístupom sa stretávame po celom Slovensku, vzťah k architektonickým pamiatkam 20. storočia je tragický. Likvidácia budovy trenčianskej plavárne je stratou pre slovenskú modernú architektúru minulého storočia,“ zdôraznil Štefan Šlachta.

Budova mala smolu, že nebola zapísaná v zozname pamiatok. Železnice SR v roku 2006 pri prípravách na modernizáciu kúpili od mesta celý areál plavárne. Ako vlastník nehnuteľnosti, ktorá nebola chránenou pamiatkou, mohli s ňou nakladať podľa vlastného uváženia. Keď požiadali stavebný úrad o búracie povolenie, bez problémov ho dostali.

„Stavebný úrad po posúdení podkladov rozhodnutie vydal. Neexistuje dôvod, prečo by správny orgán mal toto právo vlastníkovi odoprieť. Nehnuteľnosť nie je chránená žiadnym osobitným predpisom, napríklad zákonom o ochrane pamiatkového fondu, nie je kultúrnou pamiatkou,“ povedal Ján Forgáč, prednosta stavebného úradu Trenčín.

Pamiatkari vravia, že zvažovali možnosť zapísať vstupnú budovu trenčianskej plavárne do ústredného zoznamu pamiatkového fondu SR, ale napokon to neurobili. Hlavne preto, lebo budova prešla v minulom období viacerými necitlivými stavebnými úpravami.

„Jej hodnoty neboli také výrazné, pre ktoré by sme ju zapísali ako kultúrnu pamiatku. Prešla niektorými stavebnými úpravami, ktoré jej pamiatkové hodnoty čiastočne potierali,“ dodala Soňa Lackovičová z Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne.

Tohtoročná sezóna bola poslednou, keď Trenčania mohli navštíviť starú plaváreň. Nová je síce dokončená, ale zatiaľ nie je funkčná a nebude ani na budúci rok. V roku 2014 sa teda obyvatelia mesta budú musieť zaobísť bez letnej plavárne.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #plaváreň