Pivo v kuchyni nič nepokazí, len pomôže chuti

Ochutnali ste už pivovú štrúdľu so špenátom alebo jahňacie kotlety na pive? A čo tak špeciálny kokteil, pivovú Margaritu?

03.01.2014 16:00
drink, alkohol, barman, barmanka, koktail,... Foto: ,
Takto vyzerá pohár čerstvo pripraveného koktailu pivová Margarita.
debata

Aj takéto delikatesy dokážu pripraviť žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne. Tí najlepší sa zúčastnia medzinárodnej súťaže Trenčiansky pivný someliér, ktorú škola usporiada na jar. Trenčania sa inšpirovali súťažou v Česku, kde už má dlhoročnú tradíciu. „Povedali sme si, prečo by sme niečo podobné neurobili aj na Slovensku, veď aj Slováci majú radi pivo. Cieľom bolo podporiť študentom teoretické vedomosti niečím živým, aby im utkveli v pamäti,“ vraví Janka Švančarová, organizátorka súťaže.

Vo februári zorganizovali prvý, skúšobný ročník Trenčianskeho pivného someliéra. Zúčastnilo sa na ňom šesť škôl, zameraný bol na čapovanie a servis piva. Teraz pribudla aj príprava jedál s použitím zlatého moku. „Naša gastronómia nie je len o pive, o nápojoch, ale je aj o jedle. Základnou surovinou pre súťažiacich je pivo, ostatok je už na nich, čo si vyberú, či mäsitý alebo bezmäsitý pokrm. Máme napríklad pivovú štrúdľu so špenátom a syrom. Je veľmi chutná, podáva sa so syrovou omáčkou,“ vraví Anna Zámečníková, učiteľka odborných predmetov.

Pri varení Anna Zámečníková radí použiť tmavé pivá, pretože sú sladšie a dajú sa kombinovať. Taká divina alebo jahňacina je s ním chutnejšia, najmä ak použijete čapované pivo. Takto pripravené jedlá odporúča aj na sviatočný stôl, môže to byť napríklad kombinácia jahňacieho mäsa s pivovou omáčkou, pivová polievka, vyskúšať sa vraj oplatí aj pivové kokteily. Jedna zo súťažiacich namixovala pivovú Margaritu s tequilou.

„Pripravil som jahňaciu kotletku pečenú na tymiane podávanú so zemiakovo-zázvorovým pyré, ratatouille zeleninou a demi glace omáčkou. Použil som polotmavé pivo, je zakomponované v omáčke aj v zelenine. Má výraznú sladovú chuť, ktorá sa hodí k zelenine. Pravdepodobne to pripravím aj doma teraz na sviatky,“ povedal o svojom súťažnom jedle tretiak Jakub Dolník z Ivanoviec.

Pivo sa dá v kuchyni používať podobne ako víno. Je to však oveľa jemnejšia ingrediencia, zvyčajne ním výslednú chuť nepokazíte, aj keď ho dáte o niečo viac alebo menej. Zmení sa len konzistencia pokrmu. Ku každému jedlu sa hodí iná sorta piva, niektoré sú vhodné dokonca aj k sladkostiam. Malé pivovary dnes ponúkajú špeciálne pivá s príchuťou čokolády alebo kávy, tie sa vraj vynikajúco snúbia s dezertom.

„K ľahším jedlám sa hodí ľahšie pivo a naopak. Ťažšie pivo sa hodí k výdatnejším pokrmom, mastnejším či pikantným jedlám. K tradičnému vianočnému šalátu a vyprážanému kaprovi by som zaradila niečo svieže, svetlé, aj viac alkoholické, aspoň dvanástku, aby to podporilo dobre trávenie,“ dodala Švančarová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #barman #drink #koktail