V Medzeve štátnici opäť kuli rýle

Či chceli, alebo nie, kuť rýle museli. Rudolf Schuster totiž oprášil tradíciu z čias svojho prezidentovania a do historického hámra v Medzeve v stredu zobral maďarského premiéra Viktora Orbána a poľského exprezidenta Alexandra Kwasniewskeho.

16.01.2014 11:00
Schuster, Kwasniewski, Orbán Foto: ,
Rudolf Schuster s poľským exprezidentom Alexandom Kwasniwskim (vpravo) a maďarským premiérom Viktorom Orbánom v Múzeu kinematografie rodiny Schusterovej v Medzeve.
debata (3)

Ten ako jediný z bývalých prezidentov zostal v Košiciach aj po skončení sympózia, ktoré organizoval Schuster, a Orbán prišiel do Košíc až v utorok večer, po rokovaniach s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Maďarský premiér ani len netušil, že ho čaká kutie, a tak si najskôr so záujmom prezeral, ako hámor funguje. Keď ho však Schuster požiadal, aby si opásal koženú zásteru a ukul svoj rýľ, chvíľu váhal. „Poďme na to,“ povedal po pár minútach Orbán a sadol si k hámru. Po tom, čo mohutné kladivo stíchlo, sa ešte podujal upraviť svoj výrobok aj ručne na nákove. Rovnako dopadol aj poľský exprezident. Maďarský premiér si ho počas práce odfotil na svoj mobil, a keď Kwasniewski skončil, ozvalo sa nadšené „Bravo“. Bola to odmena za to, že do kutia sa mu až tak nechcelo.

Kwasniewskemu sa najskôr do kutia veľmi... Foto: Boris Macko, Pravda
Kwasniewski, Schuster Kwasniewskemu sa najskôr do kutia veľmi nechcelo, no nakoniec si svoj rýľ vyrobil aj on.

V Medzeve navštívili štátnici aj Múzeum kinematografie rodiny Schusterovej. Sú v ňom zábery, ktoré natočil exprezidentov otec, ale aj exponáty – dary od Leonida Kučmu a Alexandra Kwasniewskeho, od európskych monarchov, napríklad švédskeho kráľa Carla XVI. Gustafa alebo monackého kniežaťa Alberta, ktorý tu pred vyše desiatimi rokmi tiež kul rýľ.

Štátnici bez problémov komunikovali v angličtine. Maďarský premiér Viktor Orbán nechcel novinárom odpovedať na žiadne otázky. Zdôvodnil to tým, že ide o jeho súkromnú návštevu. Politici vyvolali v Medzeve záujem miestnych obyvateľov. „Ľudia sa dopredu pýtali, kedy tu bude návšteva a boli zvedaví. Nie je to také, ako bolo za čias prezidentovania pána Schustera,“ povedal prednosta mestského úradu v Medzeve Jozef Schmiedl s tým, že teraz je pre nich takáto udalosť vzácnejšia, keďže už nebýva tak často. Podľa neho sú takéto návštevy pre Medzev a okolie prínosom. „Nedá sa to síce presne zhodnotiť, no trochu to cítiť aj na návštevnosti a pre nás je to aj propagácia,“ uzavrel Schmiedl.

Schuster, Kwasniewski a Orbán stihli počas dňa zavítať aj do Múzea letectva v Košiciach. Práve maďarský premiér daroval múzeu lietadlo IL – 18, ktoré sa však pre technickú náročnosť musí prevážať po častiach. Orbána potešilo, že múzeum má aj legendárnu nemeckú stíhačku z II. svetovej vojny Messerschmidt Bf – 109. „Naozaj tu je?“ spýtal sa Schustera. Po prehliadke exponátov si všetci traja dali spoločný obed a Alexander Kwasniewski odletel popoludní domov, Viktor Orbán sa do Maďarska vrátil autom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Viktor Orbán #Rudolf Schuster #Medzev #Alexander Kwasniewski