Banskobystrickí krajskí poslanci: Kotleba porušuje zákony

Banskobystrický župan Marian Kotleba má za krátky čas pôsobenia vo funkcii na konte niekoľko porušení zákona. Tvrdí to najsilnejší poslanecký klub Smer - KDH, ktorý poukazuje na to, že župan nevyhlásil v zákonnej lehote voľbu nového hlavného kontrolóra.

16.01.2014 09:01
Marián Kotleba Foto: ,
Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marián Kotleba.
debata (38)

Nepozdáva sa im ani zvolanie zastupiteľstva do Jelšavy, pričom do programu nie je zaradený rozpočet. Klub Smer – KDH pred Vianocami požiadal župana o zvolanie zastupiteľstva. Upozornil na najurgentnejšie body, medzi ktorými je voľba kontrolóra a rozpočet. „Ani po troch týždňoch sa nič nedeje. Jedinou všeobecne známou aktivitou predsedu je dosadenie jeho straníckych kolegov na najvyššie posty v úrade,“ uvádza sa vo vyhlásení klubu. Takouto nečinnosťou môže podľa poslancov Kotleba skomplikovať rozvoj regiónu a zabrzdiť aj rozbehnuté národné i nadnárodné projekty.

„Príčinu toho, že nespĺňame zákonné lehoty v súvislosti s voľbou nového hlavného kontrolóra a že samosprávny kraj bude naďalej v rozpočtovom provizóriu, treba hľadať niekde inde, nie medzi poslancami,“ okomentovala vyhlásenie predsedníčka klubu Ľubica Laššáková (Smer) s tým, že rozpočet pripravil ešte predchádzajúci župan Vladimír Maňka a chcel o ňom s Kotlebom rokovať, čo sa však nestalo.

Zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva, ktoré sa bude konať v piatok v Jelšave, bolo podľa Laššákovej tiež na hrane zákona. Vysvetlila, že mimoriadne zasadnutie sa koná len v mimoriadnych situáciách a v Jelšave sa nezosúva svah ani nehrozia povodne. „Pri bežnom zastupiteľstve má však byť program známy dva týždne vopred, na mimoriadne stačia tri dni,“ doplnila. Pozvánky s programom dostali tento utorok. Poslanci ich klubu sa podľa Laššákovej na piatkovom rokovaní určite zúčastnia a navrhnú rozšírenie programu prinajmenšom o rozpočet.

Hovorca župana Miroslav Belička poskytol Pravde písomné stanovisko. V ňom píše, že voľbu kontrolóra nestihol predseda vyhlásiť preto, lebo ustanovujúce zastupiteľstvo sa konalo pár dní pred Vianocami. Návrh na ňu predloží v piatok. Podľa Beličku poslanci vyberú kontrolóra koncom februára, ten súčasný končí vo funkcii 14. februára.

„Napriek tomu, že kraj zostane isté časové obdobie bez hlavného kontrolóra, činnosť tohto útvaru bude pokračovať bez obmedzení. Do zvolenia nového kontrolóra bude jeho vedenie zabezpečovať poverený pracovník úradu,“ dodal hovorca s tým, že v podobnej situácii bol kraj aj v minulosti, vtedy bol bez kontrolóra 55 dní.

Podľa Štefana Marušáka zo Združenia hlavných kontrolórov samosprávnych krajov HK 8 došlo k porušeniu zákona, pretože kontrolóra nestihnú poslanci zvoliť včas. „Je to divná situácia. Zastupiteľstvo, ktoré má byť protiváhou županovi, nebude mať možnosť kontroly, pretože nebude mať určitý čas svoj kontrolný orgán. Ním je práve hlavný kontrolór, ktorého poveruje vykonávaním kontroly, a to dokonca aj na úrade samosprávneho kraja,“ uviedol. Dodal tiež, že funkciou hlavného kontrolóra nemožno nikoho poveriť.

To, že výjazdové zastupiteľstvo sa bude konať v Jelšave, tamojšieho primátora Milana Kolesára (SDKÚ) neprekvapilo. Vo voľbách tu mal Kotleba veľkú podporu a hneď po nich avizoval, že príde práve sem. Riešiť tu chce bezpečnostnú situáciu. Kolesár však za dôležitejší problém považuje zaostalosť a biedu tohto regiónu. Situácia v meste pred výjazdovým rokovaním je podľa primátora pokojná. Niektorí ľudia sa pýtajú, či sa môžu prísť na zastupiteľstvo pozrieť.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #VÚC #Marian Kotleba