Obce sa v noci ponárajú do tmy. Šetria

Napnuté obecné rozpočty nútia mnohé samosprávy šetriť na nočnom osvetlení. Vypínajú ho v čase, keď by sa už po uliciach nemali pohybovať ľudia.

17.01.2014 15:30
Osvetlenie, lampa, sídlisko, bývanie, panelák,... Foto: ,
V niektorých obciach zostávajú lampy nočného osvetlenia zhasnuté.
debata (17)

S takýmto šetrením však nesúhlasia niektorí obyvatelia a neschvaľujú ho ani odborníci. Podľa nich to môže mať dosah na bezpečnosť občanov, ktorí v noci po ulici z nejakého dôvodu potrebujú prejsť. Navyše je to aj príležitosť pre zlodejov, ktorí sa v tme ľahšie zakrádajú po obci. Obce núti k takémuto spôsobu šetrenia nedostatok financií. Robia tak aj v Martinovej v okrese Rimavská Sobota. Obec bola v posledných rokoch pod nútenou správou a v rukách exekútorov. Preto až do leta minulého roku nočné osvetlenie vypli úplne. Od septembra pouličné lampy znova svietia, no nie po celú noc. „Od polnoci do štvrtej hodiny ráno ich vypíname. Obec sa musí správať hospodárne, preto hľadá všetky možné formy úspor. Toto je jedna z nich,“ vysvetľuje starosta Eugen Radič. Výšku úspor za vypínanie osvetlenia zatiaľ nevie vyrátať.

Podobnou cestou sa vydali v ďalšej gemerskej obci Chrámec. Starostka Marta Benedeková hovorí, že lampy zhasínajú už o jedenástej večer a zapínajú ich o štvrtej hodine ráno. „K šetreniu sme prinútení. Robíme tak už tretí rok. Za jeden rok týmto krokom ušetríme minimálne tisíc eur. Pre menšie obce, ako sme aj my, to nie je málo,“ zdôrazňuje Benedeková. Obec má vyše štyristo obyvateľov, tí si už na nočnú tmu v uliciach podľa starostky zvykli.

V rovnakom čase ako v predchádzajúcich dvoch dedinách nesvietia lampy ani v Sebechleboch v Krupinskom okrese. „Šetríme už takto minimálne tri roky. Pritom postupne aj vymieňame v lampách svietidlá za úspornejšie. Najskôr sa lampy zapínali až ráno o pol piatej, no kvôli ľuďom, ktorí idú ráno do práce a v tom čase išli ulicou na autobusovú zastávku, ich zapíname o pol hodiny skôr,“ poznamenáva miestny starosta Martin Schvarz. „V čase plesov či fašiangov, ktoré bývajú cez víkend, nechávame lampy zapnuté po celú noc,“ zdôraznil Schvarz.

Nie každý však má pre takéto šetrenie pochopenie. „Nie je to dobrý spôsob. Ak ide niekto v noci po ulici, nevidí na krok. Na ulici ho môžu ohroziť ľudia, no aj túlavé psy. Bezpečnejšie je zostať radšej doma,“ povedal obyvateľ Martinovej Ladislav Tóth. Nestotožňuje sa s ním ani Asociácia komunálnych ekonómov Slovenska. Jej viceprezidentka Hana Dienerová tvrdí, že to nie je správna cesta. „Obce by mali priestor na šetrenie hľadať inde, nie na verejných službách, ku ktorým patrí aj osvetlenie. U nás v Trnave by sme k takémuto niečomu nikdy nepristúpili,“ podčiarkla Dienerová, ktorá je aj prednostkou trnavského magistrátu.

Vypínaním nočného osvetlenia obce neporušujú podľa ministerstva vnútra zákon. „Verejné osvetlenie patrí do samosprávnej pôsobnosti obce. Pri každom rozhodnutí je potrebné vziať do úvahy relevantné potreby obce a tých, ktorí na jej území žijú a pohybujú sa,“ poznamenala Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #obce #tma #šetrenie rozpočtu #lampy