Na Luníku IX chcú postaviť nové byty

Niektorých obyvateľov Luníka IX čakajú lepšie časy. Košický magistrát plánuje po rokoch na tomto sídlisku postaviť nové byty.

30.01.2014 14:00
Luník IX. Foto:
Takto by mali vyzerať nové byty na Luníku IX podľa architektonickej štúdie.
debata (13)

Architektonické štúdie sú už hotové. Ak tento nápad schvália vo februári aj poslanci mestského zastupiteľstva, medzi polorozpadnutými panelákmi a odpadkami vyrastie štandardný moderný dom s dvanástimi bytmi.

Mesto už vybralo aj možných nájomníkov. „Predbežne je to 18 rodín, z toho 14 má aspoň jedného zamestnaného rodiča,“ povedala hovorkyňa košického magistrátu Martina Urik-Viktorínová. Ešte aj z nich sa bude vyberať. Rodiny musia splniť aj ďalšie podmienky. Ich deti musia chodiť riadne do školy a rodiny nesmú mať žiadne staré dlhy a riadne platiť nájom. Mesto sa netají tým, že byty budú za odmenu pre tých, ktorí si poctivo platia náklady na bývanie. "Najlepších a poctivých dáme do nových bytov a staré uvoľníme pre neprispôsobivých, keďže pre búranie domov, ktoré sami poškodili, bytov ubúda,“ vysvetlil primátor Richard Raši.

Podmienky musí splniť aj mesto. V bytoch by malo bývať minimálne 80 percent Rómov. Celý projekt by mal stáť 633-tisíc eur, pričom v nových bytoch, na rozdiel od súčasných panelákov, by bola štandardom tečúca voda, elektrina a boli by zateplené. Mali by mať rozlohu približne 60 štvorcových metrov a náklady na jeden byt predstavujú takmer 53-tisíc eur.

Peniaze pôjdu z projektu Ministerstva pôdohospodárstva, ktoré poskytuje prostriedky na výstavbu nájomných bytov pre sociálne slabšie komunity. Projekt je financovaný z 95-percent z eurofondov a päť percent by malo spolufinancovať vždy mesto. V tomto prípade by išlo o približne 32-tisíc eur. Keďže primátor Richard Raši viackrát zdôraznil, že mesto zo svojho rozpočtu už nedá na riešenie problémov na Luníku IX ani cent, chce zvyšných päť percent žiadať od úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity.

Elektrické kúrenie v bytoch, však môže byť pre ich obsadenie problémom. Rovnaké kúrenie totiž bolo aj v kontajnerových bytoch, ktoré na Luníku IX zmontovali pred niekoľkými rokmi. Rómom sa vtedy zdalo 200 eur mesačne za elektrinu a ostatné náklady priveľa. Kontajnerové domy tak ostali prázdne a nakoniec ich dostali ľudia, ktorí prišli v Nižnej Myšli po zosuvoch pôdy o svoje domy.

Luník IX. čaká okrem výstavby aj búranie ďalšieho paneláku. Ide o vchody na Hrebendovej ulici 34 a 36. Pre dezolátny stavy a narušenú statiku ich museli obyvatelia opustiť ešte pred Vianocami. Práve na mieste niektorého zo zbúraných panelákov by mal vyrásť bytový dom. Podobný experiment už niekoľko rokov úspešne funguje v Košickej Novej Vsi, ktorá je mestskou časťou Košíc. Do zrekonštruovaných bytoviek sa nasťahovali sociálne slabšie rodiny, ktoré však musia spĺňať určité podmienky, inak ich vysťahujú. Nájomné zmluvy s nimi uzatvára bytový podnik každý mesiac.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #Košice