Trenčín sa zmení podľa návrhov občanov

Námestie študentov by malo vzniknúť pri Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne. To je jeden z návrhov, ktoré vypracovali občania v rámci projektu Mestské zásahy. S realizáciou niektorých projektov mesto počíta v tohtoročnom rozpočte, takže by mali byť hotové najneskôr do konca roka.

31.01.2014 14:30
Trenčín, Námestie študentov Foto: ,
Nevkusný múr trenčianskeho gymnázia by mal uvoľniť priestor pre nové Námestie študentov. Dnes sú za múrom umiestnené kontajnery na odpadky.
debata (1)

Za málo peňazí veľa muziky. To je zmysel projektu Mestské zásahy, ktorým chce skupina nadšencov skrášliť Trenčín. S iniciatívou, ktorá sa predtým osvedčila vo väčších slovenských a českých mestách, prišli občianski aktivisti a trenčianska radnica sa k nej pripojila.

„Som veľmi rád, že sa tento projekt neskončil výstavkou na námestí a vydaním brožúrky, ale že sa tie návrhy zhmotnia. Priznám sa, že trošku sme na začiatku mali obavy, že z toho nič nebude. Teraz to však vyzerá tak, že sa skutočne aj zrealizujú, aspoň časť z nich. Na jeden z nich mesto dokonca pripravuje technickú dokumentáciu na posúdenie s dopravným inšpektorátom a podobne,“ vraví Richard Ščepko, organizátor projektu Mestské zásahy Trenčín.

Prvým projektom, ktorý by sa mal už onedlho uskutočniť, je úprava priestranstva pred evanjelickým kostolom. Je to priestranstvo medzi vchodom do kostola a parkoviskom, kadiaľ vedie široká cesta, odbočka z frekventovanej Braneckého ulice. Kostol stojí na rohu tejto križovatky. Cesta by sa mala zúžiť, čím sa získa priestor na zeleň a mestský mobiliár.

„Vznikla by tak rozptylová plocha, mininámestíčko pred vstupom do kostola. Chceme to urobiť tak, že my zabezpečíme dopravný projekt, ktorý určí, nakoľko sa do tej križovatky môže vstúpiť. Vymedzíme tento priestor a potom bude na tom pracovať autor projektu, Matej Škriečka, ktorý navrhne podobu tohto priestoru,“ povedal Martin Beďatš, hlavný architekt mesta.

Neďaleko od tohto miesta, na opačnej strane Braneckého ulice, by malo podľa ďalšieho projektu vzniknúť nové Námestie študentov. Teraz tento priestor zakrýva múr polepený bilbordmi. Za múrom je pozemok, ktorý patrí do areálu Gymnázia Ľudovíta Štúra. Odstránením múra a úpravou pozemku by vzniklo námestie, a to by plynule prechádzalo do Ulice 1. mája, ktorá vedie ku gymnáziu a katolíckemu kostolu Notre Dame.

Takto by malo Námestie študentov v Trenčíne... Foto: Mestské zásahy Trenčín
Trenčín, vizuál Takto by malo Námestie študentov v Trenčíne vyzerať podľa vizualizácie.

„Námestie študentov by nadväzovalo na prvý návrh. Trenčín by vlastne získal nové námestie. Ulica 1. mája je už teraz pešou zónou, takže by to mohla byť jedna zo vstupných brán do centra a získala by úplne inú kvalitu, ako má dnes,“ predpokladá Richard Ščepko.

Oba projekty, pri evanjelickom kostole a pri gymnáziu, by sa navzájom dopĺňali a skrášľovali túto časť mesta. Námestie študentov je však zatiaľ neisté, pretože gymnázium by sa malo rozširovať a tento pozemok by v tom prípade potrebovalo. Trenčiansky samosprávny kraj ako zriaďovateľ gymnázia projekt Námestia študentov neodmieta. Jeho hovorkyňa Petra Čimová pripomína zámer dostavby gymnázia a dodáva, že o ďalšom postupe budú zainteresované strany ešte rokovať. „Pokiaľ bude projekt dostavby gymnázia živý a reálny, tak s týmto priestorom pre mestské zásahy nemôžeme uvažovať, slúžil by ako zázemie pre hospodársku časť budovy. Námestie študentov by obmedzilo dostavbu gymnázia, ktorá sa pripravuje dva roky,“ hovorí Štefan Marcinek, riaditeľ Gymnázia Ľ. Štúra.

Ak by zámer s Námestím študentov nevyšiel, je v zálohe náhradné riešenie. Boli by ním tri menšie projekty, ktoré by oživili zeleňou betónové múry na Hasičskej ulici a pri synagóge. Tretím by boli maľované názvy ulíc v historickom jadre mesta.

V Trenčíne bolo pôvodne 38 návrhov na mestské zásahy. Na 10 z nich, ktoré vybrala komisia, dalo mesto vypracovať predbežný rozpočet a zastupiteľstvo schválilo na realizáciu prvých projektov 25-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Mestské zásahy #Námestie študentov