Po ihriskách sa Hossa chystá stavať aj domy

Hokejista Marián Hossa a jeho spoločnosť Hoss Corp sa stávajú jedným z najväčších súkromných stavebníkov v Trenčíne. Okrem golfového areálu, ktorý chce vybudovať pri Váhu, plánuje neďaleko neho postaviť aj polyfunkčné domy s bytmi a apartmánmi.

04.03.2014 15:00
byty, domy Foto:
Hossa plánuje postaviť neďaleko golfového ihriska polyfunkčné domy.
debata (2)

Golfový areál a polyfunkčné domy bude od seba deliť ochranná hrádza Váhu. Golf sa bude hrávať na ploche pri rieke, domy budú na druhej strane hrádze, bližšie k mestu. Na tejto strane už Hoss Corp vlastní multifunkčné športové centrum s tenisovými kurtmi, športovým barom a reštauráciou. Celé toto územie zaberá spolu takmer 12 hektárov.

Podľa Miroslava Kubisa, konateľa spoločnosti Hoss Corp, pri hrádzi by mali vyrásť tri bytové domy. Dva budú rovnaké, prevažovať v nich majú jedno- a dvojizbové byty. V treťom dome budú apartmány. „Apartmánový dom ponúka nadštandardne riešené byty so vstupom do welness centra na prízemí, ktoré bude doplnením športového vyžitia a prístupné taktiež všetkým obyvateľom a návštevníkom mesta. Ďalšie komerčné priestory sú na prízemí medzi jednotlivými budovami. Byty by mali byť na predaj. Niektoré si chce spoločnosť ponechať a potom prenajímať,“ konkretizoval zámery Kubis.

Byty spolu s existujúcim športovým areálom vytvoria jeden celok, ktorý by mal slúžiť na zábavu a život v mestskom štýle v širšom centre krajského mesta. „Tento projekt zelenej oázy obsahuje vybudovanie 9-jamkového golfového ihriska a plážového areálu, kde budú piknikové miesta, detské ihrisko, ihrisko na plážový volejbal, futbal a petang, kyslíková dráha, lavičky a bezbariérový prístup cez hrádzu,“ dodal Kubis.

Pozemok na byty a športové centrum na trenčianskom sídlisku Noviny kúpila Hoss Corp od mesta ešte v roku 2008. Za plochu s rozlohou takmer 14-tisíc štvorcových metrov zaplatila necelých 183-tisíc eur, teda približne 13 eur za štvorcový meter. Realitní odborníci tvrdia, že hodnota tohto pozemku je oveľa vyššia. „Závisí od toho, aké sú tam pozemky, či sú tam dotiahnuté inžinierske siete, ale určite sa ceny pozemku pohybujú od 40 do 100 eur za štvorcový meter. Táto lokalita nie je zlá, možno je trochu znehodnotená tým, že je pri Váhu. Ale 13 eur v tejto oblasti je určite málo, aj keby sme hovorili o holom pozemku bez sietí,“ povedal Jozef Barborák z trenčianskej realitnej spoločnosti Laugar Reality.

zväčšiť
ihrisko, hossov komplex

Nízku cenu si uvedomovali aj mestskí poslanci, keď pred šiestimi rokmi predaj schvaľovali. Dohodli sa, že celý pozemok bude samospráva predávať ako jeden celok. Za parcely určené na športoviská chcelo mesto pýtať len symbolickú cenu (1 korunu za štvorcový meter), ale pozemky určené na komerčné účely, teda na výstavbu polyfunkčným budov, chcelo predávať za trhovú cenu. Preto sa poslanci dohodli na kompromise, ktorým bola spomínaná suma 183-tisíc eur (5,5 milióna korún). Podmienkou bolo postaviť multifunkčný športový areál, a ten spoločnosť už vybudovala.

Na druhej strane hrádze získala spoločnosť Hoss Corp pozemky na výstavbu golfového a plážového areálu, a to formou výpožičky na 70 rokov. Podľa zmluvy tu vybuduje verejné parkovisko a športovo-relaxačný areál na ploche pol hektára, čo má byť investícia v hodnote asi 100-tisíc eur. Za to dostane od mesta ďalších 4,5 hektára pozemkov, kde začne budovať golfové ihrisko za asi milión eur. Tento zámer pred rokom odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo.

Okresný úrad však nedávno územné rozhodnutie, ktoré vydalo mesto, zrušil . „Okresný úrad ako odvolací orgán vrátil rozhodnutím z 28. januára 2014 prvostupňovému orgánu, teda mestu Trenčín, rozhodnutie o golfovom a športovom relaxačnom areáli v Trenčíne z dôvodov, že neboli dodržané všetky ustanovenia stavebného zákona pre územné konanie a územné rozhodnutie. Dôvodom bolo riešenie manipulačných pásov pozdĺž rieky Váh a hrádze, ochrana zabezpečenia osôb pohybujúcich sa v tomto priestore a niektoré ďalšie detaily,“ povedal Ľubomír Pavlík z odboru výstavby Okresného úradu v Trenčíne. Ako ďalej dodal, tieto nedostatky nie sú také vážne, aby mohli ohroziť samotnú výstavbu areálu.

Podľa vyjadrenia Eriky Ságovej, hovorkyne mesta Trenčín, pripomienky Okresného úradu mesto mieni a musí rešpektovať, pretože právny názor druhostupňového orgánu je preň záväzný.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa #ihriská #bytový komplex