Banskobystrická župa prepúšťa, zdôvodňuje to šetrením

Vedenie Banskobystrického kraja bez sľubovaného auditu prepúšťa úradníkov. Od marca totiž zrušilo štyri odbory. Ich agendu presunulo pod riaditeľa župného úradu Martina Beluského, ktorý je predsedom Kotlebovej strany. Nový župan Marian Kotleba po zvolení najprv sľuboval, že takéto zmeny na úrade bude robiť až na základe auditu. Jeho výsledky doteraz nepredstavil.

04.03.2014 13:55
v06-bb-bystrica-shutter Foto:
Vedenie Banskobystrického kraja bez sľubovaného auditu prepúšťa úradníkov. Ako dôvod prepúšťania uvádza organizačné zmeny a úsporu.
debata (4)

Od marca zrušili odbor hospodárskej stratégie a riadenia majetku, odbor finančného riadenia a rozpočtu, odbor sociálnych politík a odbor vzdelávania a kultúry. Oddelenia týchto odborov sa presúvajú pod priamu pôsobnosť riaditeľa úradu. V súvislosti s tým príde o prácu 15 ľudí.

Vedenie župy ako dôvod prepúšťania uvádza organizačné zmeny a úsporu. „Banskobystrický samosprávny kraj analyzuje súčasný personálny stav kancelárie predsedu a úradu a súčasne aj kompetencie zamestnancov. V tejto súvislosti prijíma vedenie rozhodnutia o organizačných zmenách postupne vo viacerých etapách,“ povedal hovorca župy Miroslav Belička s tým, že organizačné zmeny majú mesačne ušetriť 23-tisíc eur.

Poslankyňu a predsedníčku sociálnej komisie v minulých volebných obdobiach Boženu Kováčovú, ktorá sa sociálnej oblasti venuje vyše dvadsať rokov, zrušenie odboru sociálnych politík rozhorčilo. „Máme 34 vuckárskych zariadení, vyše sedemdesiat neverejných poskytovateľov sociálnych služieb v rámci nášho kraja. Vôbec si neviem predstaviť, ako bude riaditeľ úradu ako človek, ktorý nikdy nemal ani len predstavu o sociálnych veciach, riadiť takúto oblasť,“ uviedla.

O zmenách a prepúšťaní na úrade župní poslanci nemajú nijaké oficiálne informácie. Túto tému pôvodne chceli otvoriť na piatkovom rokovaní v Kremničke, ktoré bolo prerušené a bude pokračovať na budúci pondelok.

„Je veľmi zlé, keď sa zbavujú odborníkov, ktorí roky v danej oblasti pracovali, vyznajú sa v problematike a mohli by byť veľmi dobrými radcami nielen pre nové vedenie, ale pre všetkých, ktorí potrebujú ich pomoc,“ okomentovala zmeny na úrade šéfka najsilnejšieho poslaneckého klubu Smer-KDH Ľubica Laššáková.  

Politológ Martin Klus považuje minimálne za korektné, aby vedenie kraja takéto závažné kroky konzultovalo s poslancami. „Ak sa takéto niečo neudialo, je pochopiteľné, že poslanci sa budú legitímne pýtať, prečo sa s nimi na túto tému nekomunikuje,“ uviedol.

Zamestnanci župného úradu dostali možnosť skončiť pracovný pomer dohodou alebo im od 1. marca začne plynúť výpovedná doba. Belička spresnil, že dohodou odišlo 14 ľudí. Na otázku, či je medzi prepustenými aj úradníčka, ktorá poprela skartovanie dokumentov pred nástupom Kotlebu, odpovedal, že mená prepustených zamestnancov zverejňovať nebudú, pretože nemajú na to ich súhlas.

Na konci minulého volebného obdobia na úrade kraja pracovalo 170 zamestnancov, štyria odišli po Kotlebovom nástupe.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #Banskobystrický kraj #Marian Kotleba