Autá presunú na poľnú cestu. Bližšie k národnému parku

Namiesto po ceste budú chodiť cez les. Horský priechod Zbojská, ktorý spájal Tisovec a Brezno, sa od mája pre rekonštrukciu uzavrie. Kým Zbojskú neopravia, autám poslúži lesná cesta. Nie však hocijaká, prechádza ochranným pásmom Národného parku Muránska planina.

13.03.2014 14:00
cesta, most, prach, tisovec, zbojská, banská... Foto: ,
Problémovú cesta na Zbojskej uzavrú od mája do októbra.
debata

Denne cez horský priechod prešlo pri vyššej frekvencii do päťsto áut, tie sa teraz na pol roka presunú do blízkosti národného parku. I keď hrozí narušenie prírody a kolízie zvierat s autami, ochranári proti neboli. Poľnú cestu budú musieť cestári najprv spevniť, aj keď ju budú využívať autá len dočasne. Podľa primátora Tisovca Petra Mináča by to malo vyjsť na 500-tisíc eur. Zaplatí to Slovenská správa ciest.

Zosuvy skál a zeminy z konca minulého roka zasiahli asi 800-metrový úsek cesty a dnes je tam čiastočne obmedzená premávka. Slovenská správa ciest chcela túto časť pre opravu na niekoľko mesiacov úplne uzavrieť. Obchádzka mala viesť cez Muráň či Hriňovú, čo narazilo na odpor tisovskej samosprávy. Podľa jej primátora Mináča by to tvrdo zasiahlo život miestnych obyvateľov. Argumentoval, že by 70-kilometrové obchádzkové trasy likvidovali podnikateľov, ktorí využívajú prechod Zbojská na prevoz tovaru. „Jazdíme do Brezna, Pohronskej Polhory a ďalších lokalít. Rapídne by nám preto stúpli náklady na pohonné hmoty,“ dodal majiteľ bryndziarne v Tisovci Ľuboš Manica.

Stavebný úrad, ktorý spadá pod mesto, preto povolenie na uzatvorenie cesty s obchádzkou cez Hriňovú alebo Muráň nedal. „Skomplikovalo by to život aj študentom gymnázia v Tisovci, ktorí do školy dochádzajú zo smeru od Brezna cez Zbojskú,“ vysvetlil Ivan Kokavec z oddelenia výstavby, životného prostredia a rozvoja na Mestskom úrade v Tisovci. Dodal, že by sa tiež obmedzili nákupy ľudí v Brezne, zmena by zasiahla aj trasu diaľkových autobusov do Košíc či Banskej Bystrice.

Mesto preto navrhlo ako riešenie lesnú asfaltovú cestu, ktorá trasu na Brezno prakticky nepredĺži. Doteraz ju využívali väčšinou lesné mechanizmy, občas aj osobné autá, denne ich tam podľa primátora prešlo okolo dvadsať.

Poľná cesta prechádza ochranným pásmom Národného parku Muránska planina. Podľa Jany Šmídtovej z Národného parku Muránska planina by pri jej prejazde mala byť znížená maximálna povolená rýchlosť, aby sa predchádzalo kolíziám zvierat s autami.

Výkonný tajomník Strany zelených Slovenska Martin Jóna hovorí, že vo výnimočných prípadoch sa môže dovoliť autám vstúpiť do lesa. „Ak ide o kritickú situáciu a lesná cesta bude používaná ako náhrada za horský priechod len dočasne, a neleží v chránenom území najvyššieho stupňa, jej používanie je z našej strany akceptovateľné,“ poznamenal Jóna.

Erik Baláž z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK upozorňuje aj na riziká. „Ak však mám hovoriť vo všeobecnosti využívanie lesnej cesty autami môže byť zásahom do ekosystému prírody. Ak sú napríklad v jej blízkosti hniezdištia vtákov, ktoré sú zvyknuté na určitú frekvenciu premávky, prejazd väčšieho počtu áut ich môže vyrušiť a môžu na to zareagovať. Tak, že svoje hniezda opustia,“ povedal Baláž.

Na cestu sa nezmestia dva jazdné pruhy, semafor bude preto striedavo púšťať autá v jednom smere. Predpokladá sa, že cestou bude prechádzať maximálne niekoľko sto áut denne. Vlastníkom poľnej cesty je štátny podnik Lesy Slovenskej republiky. Podnik má povolenia na jej užívanie, v súčasnosti ju za symbolické jedno euro za rok prenajal samosprávam v Tisovci, Pohronskej Polhore a Michalovej.

Hovorkyňa Slovenskej správy ciest Zuzana Hromcová potvrdila, že úplná uzávera problémového úseku Zbojskej je naplánovaná od mája do októbra tohto roku. „Vtedy budú autá jazdiť iba po náhradnej lesnej ceste,“ poznamenala Hromcová.

Cestári však podľa Hromcovej musia v apríli poľnú cestu najprv upraviť, aby sa mohla využívať ako náhradná trasa pre vozidlá do 10 metrov dĺžky. Malo by ísť o spevnenie vozovky a doplnenie zvodidiel. Akú veľkú investíciu si to vyžiada, zatiaľ hovorkyňa nevedela uviesť. Podľa Mináča by to mohlo vyjsť na 500-tisíc eur.

Poľnú cestu nebudú môcť využívať všetky autá, len vozidlá do 3,5 tony. Kamióny sa na opravený priechod na Zbojskej budú môcť vrátiť na jeseň tohto roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autá #Tisovec #Zbojská #poľná cesta