Na verejnom klavíri si brnkajú aj deti

"Medveďku, daj labku, pôjdeme na svadbu," vyhráva si mladá študentka na klavíri a jedným očkom sleduje, či sa na ňu nikto nepozerá. Klávesy ju neposlúchajú a tóny sem-tam odskočia od pôvodnej melódie. Neodradí ju to a pokračuje. Zahrať si na nádvorí priamo v hlavnom meste, to je možnosť, ktorú nemôže nevyužiť.

20.03.2014 13:00
verejný klavír, bratislava, radnica, klaviristka Foto: ,
Na nádvorí bratislavskej Starej radnice si na klavíri môže zahrať každý.
debata

Verejný klavír zdobí Bratislavu už od utorka. V hre na ňom sa striedajú študenti i deti, znejú diela klasiky aj obyčajné brnkanie. Hudobníkov však predsa niečo spája – počiatočná nesmelosť, keďže ich ktokoľvek môže vidieť.

„Podľa mňa je super, že už aj na Slovensku máme na ulici klavír. Je tu úžasná ozvena a má to úplne inú atmosféru, ako keď hráte niekde v miestnosti,“ nadchýna sa študentka hudby, keď prstami prechádza po farebných klávesoch. Každý tón láka na nádvorie Starej radnice pri Hlavnom námestí ďalších a ďalších ľudí, ktorí sa väčšinou usmievajú. Celý priestor ožíva a klavír vnáša hudbu aj tam, kde často nie je.

Ján Markoš zo Sokratovho inštitútu vysvetľuje, že hlavným cieľom bolo priniesť na verejné miesto niečo pekné. „Veríme, že i malá zmena dokáže vylepšiť atmosféru ulice. Mnohí Bratislavčania na námestie nechodia, lebo je tu veľa turistov. Chceme ich prilákať práve možnosťou zahrať si na klavíri. Dôchodcov, mamičky, deti – všetkých, ktorí pôjdu okolo. Mnohí z nich hrajú naozaj slušne,“ hovorí Markoš, inak najlepší slovenský šachista v súčasnosti, ktorý klavír v Bratislave zabezpečil. Podľa neho ide o najvhodnejší nástroj, ktorý len tak ľahko nemožno ukradnúť.

Na nádvorí bude klavír ešte mesiac, potom ho premiestnia na Ventúrsku ulicu. Tam by mal ostať aspoň do jesene. Markoš však pripúšťa, že ak bude o klavír veľký záujem, v Bratislave bude aj budúci rok. „Do iných miest zatiaľ nejdeme. Nenárokujeme si monopol na klavíry v uliciach. Sme však radi, že sa nám ozvali ľudia z ďalších miest, kde by klavír tiež chceli mať. Starých pián je dosť, aktívnych ľudí tiež,“ hovorí s tým, že privíta akékoľvek nápady na oživenie verejných priestorov.

Podobný projekt vyskúšali aj ďalšie európske metropoly. Klavír v pražskej uličke sa preslávil najmä po tom, ako na ňom zahral dopravný policajt. Jeho video s názvom „This is Prague, baby“ videlo na internete takmer dva a pol milióna ľudí. Mužovi hrozilo, že kvôli tomu stratí prácu, zastal sa ho však policajný prezident. Mladík totiž polícii urobil skvelú reklamu a ukázal, že aj policajti sú len ľudia.

Podobný úspech zožal aj podnapitý bezdomovec, ktorý z pouličného klavíra vylúdil úžasné tóny. Český kaviarnik Ondřej Kobza po veľkej odozve plánuje v uliciach Prahy umiestniť aj šachové stolíky či automat na prehrávanie poézie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #klavír #verejnosť #radnica