Cestu pod Strečnom čaká upratovanie

Jednu z najzaťaženejších slovenských ciest okolo Strečna začali upratovať. Jej správca potrebuje vyčistiť odvodňovacie žľaby aj ochranné siete natiahnuté na skalnom masíve. Ak chcú stihnúť celý úsek, údržba by podľa odhadov mala trvať tri týždne. Bude sa robiť mimo vyťažených dní a dopravnej špičky, no aj tak je potrebné rátať so zdržaním.

21.03.2014 12:30
strečno, cesta, údržba Foto: ,
Na ceste v Strečne aj vo štvrtok pokračovala jarná údržba.
debata

Rigoly sú zarastené a zanesené, ochranné siete a ploty plné lístia, kameňov či konárov. Keby ich cestári nevyčistili, mohli by sa pretrhnúť a ohroziť premávku na jednej z najvyťaženejších slovenských ciest. „Túto činnosť vykonávame priebežne, podľa potreby. Napríklad s Lesmi Slovenskej republiky sme pred tromi týždňami odstraňovali dreviny, ktoré boli naklonené ponad vozovku,“ uviedla referentka zo Slovenskej správy ciest Anna Hýllová.

Cestári tvrdia, že robia podľa počasia aj podľa toho, ako im to umožňuje hustota premávky. Údržba strečnianskeho úseku je veľmi komplikovaná aj vzhľadom na nebezpečný terén. Zatiaľ čistia nižšie položené miesta. „Čistíme tam, kam dočiahneme. Drapákom vyberáme lístie a kamene spoza sietí. Čakáme na manuál, lebo na miestach, ktoré sú vyššie, tam budeme asi musieť kompresormi rozbiť spadnuté skaly na menšie kusy, aby sa dali ručne odstrániť,“ povedal Dezider Szabo zo Správy ciest Žilinského samosprávneho kra­ja.

To, že ochranné siete a ploty sú naplnené a zachytili množstvo kameňov, skál, ale aj iných nečistôt vrátane konárov či spadnutých stromov, svedčí o tom, že v strečnianskom úseku boli skutočne potrebné. Cestári ich na svah a skalný masív popri ceste natiahli pred šiestimi rokmi, keď jeden z uvoľnených kameňov zabil 19-ročnú Češku. Kameň spadol zo svahu na cestu, odrazil sa od vozovky a preletel cez čelné sklo do auta, v ktorom žena cestovala.

Robotníci pracovali v úseku, kde sú tri pruhy. „Rýchlosť sme znížili na 30 km/h, čo však vodiči nedodržiavajú,“ skonštatoval Szabo. Aj preto žiadajú vodičov, aby boli trpezliví, ohľaduplní a venovali dočasným zmenám pozornosť. Horšie to môže byť na budúci týždeň, keď budú cestári pracovať v úseku, kde sú dva jazdné pásy a premávku bude nutné presmerovať len do jedného.

Cestári budú pracovať len mimo dopravnej špičky a najvyťaženejších dní, od utorka do štvrtka. Premávku bude monitorovať polícia. „V čase vykonávania udržiavacích prác na ceste I/18 riadi a usmerňuje premávku hliadka polície, v prípade, že si to situácia vyžaduje,“ uviedla Jana Balogová, krajská policajná hovorkyňa v Žiline.

Údržba na medzinárodnej ceste

Krajský dopravný inšpektorát v Žiline stanovil obmedzenie pre správcu komunikácie pri vykonávaní udržiavacích prác na cestách medzinárodného významu, a to v časoch najvyššej dopravnej špičky – v pondelok do 10. hodiny, v piatok od 13. hodiny a v nedeľu od 14. hodiny. V týchto termínoch cestári nemôžu vykonávať udržiavacie práce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cesta #upratovanie #Strečno