Fiľakovskú Bebekovu vežu opantala stará móda

Najzachovalejšia časť Fiľakovského hradu - Bebekova veža - sa načas premenila na múzeum oblečenia dám od Veľkej francúzskej revolúcie v roku 1789 až po začiatok prvej svetovej vojny. Múzeum na hrade pripravilo prehliadku originálnych zreštaurovaných odevov, ktoré nosili meštianske ženy v Gemeri, Rimavskej Sobote, Rožňave, ale aj hradné panie z Krásnej Hôrky či "polovičky" majiteľov a obyvateľov kaštieľa v Betliari.

02.04.2014 14:00
Fiľakovo, odevy, móda, výstava Foto: ,
Výstava odhaľuje, čo nosili ženy v minulosti.
debata

Pracovník hradného múzea vo Fiľakove Gábor Illés vysvetľuje, že sa výstavou snažia predstaviť verejnosti módu dávnych čias. Aké šaty dámy nosili, akými módnymi štýlmi sa dávali inšpirovať, ktoré doplnky mali najradšej a ako sa móda s pribúdajúcimi rokmi menila.

„Pre módu 19. storočia je typické, že oblečenia dám sa stalo symbolom spoločenského postavenia mužov. Inak povedané, šaty dám reprezentovali úspech ich manželov,“ hovorí Illés. Kolekcia šiat z rôznych období je poznamenaná vplyvom antiky, gotiky, renesancie, baroka, rokoka, ale aj exotického Ďalekého východu. Cieľom výstavy nie je len súčasným dámam módu z minulosti predstaviť, ale im aj ponúknuť inšpirácie. Veď módne trendy sa nielen menia, ale v inovatívnej podobe sa aj vracajú.

Všetky vystavené šaty majú svoju históriu a v minulosti mali svoje majiteľky, ktoré ich s obľubou nosili. Medzi šatami nechýbajú ani tie, ktoré nosila manželka jedného z majiteľov hradu Krásna Hôrka Dénesa Andrássyho Franciska Andrássyová.

Franciska zomrela v roku 1902, jej telesné pozostatky ležia v Krásnej Hôrke. Illés poznamenáva, že tieto, ale aj ďalšie vystavované šaty a doplnky múzeu vo Fiľakove zapožičali z múzeí v Betliari a Rožňave. Výstavu v Bebekovej veži si bude možné pozrieť do 11. mája tohto roku.

Súčasne s výstavou dámskej meštianskej módy je v inej časti Bebekovej veže sprístupnená aj ďalšia, ktorá tiež súvisí s oblečením. Je to výstava ľudových krojov zo Sedmohradska, ktoré múzeu zapožičala ich zberateľka Mária Konthurová. Pochádza zo Sedmohradska (súčasné Rumunsko), ale žila v Nemecku, z ktorého sa presťahovala do Maďarska.

Súkromná zbierka pozostáva z niekoľko stoviek kusov oblečenia, ktoré majiteľka zbierala viac ako 40 rokov. Jej súčasťou sú ľudové kroje z viacerých regiónov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #výstava #oblečenie