Poslanci odsúdili policajný zásah na rodinu

Policajný zásah, ktorý sa odohral minulý štvrtok v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, vyvoláva búrlivé reakcie. Po tom ako policajti išli zabezpečiť poriadok pri odstránení čiernej stavby pred jedným z rodinných domov, museli štyroch ľudí ošetriť, jeden bol dokonca hospitalizovaný.

09.04.2014 11:42 , aktualizované: 10.04.2014 10:00
Devínska nová ves, zásah polície, parkovacie... Foto: ,
Dom na Istriskej ulici v Devínskej Novej Vsi, pred ktorým si chceli majitelia vybudovať miesto.
debata (8)

Miestni poslanci tvrdia, že zo strany polície išlo o neprimeraný útok a vyjadrili nad ním ľútosť. Polícia tvrdí, že hliadka konala v sebaobrane, pretože otec a syn sa správali agresívne a policajtov napadli.

Policajtov na rodinu privolal starosta Milan Jambor. Vybudovali si totiž pred domom na Istrijskej ulici načierno parkovacie miesto. Táto ulica sa práve revitalizuje a v rámci toho rodine spevnili vjazd do brány. Susednému domu však navyše urobili pri tom aj plochu na parkovanie. Hoci rodina mala obec opakovanie žiadať o vybudovanie parkovacej plochy, tá nesúhlasila. Preto sa rozhodli, že si ho urobia sami.

Poslanec Devínskej Novej Vsi Rastislav Tešovič kritizoval postup polície aj starostu, ktorý namiesto toho, aby sa snažil s rodinou dohodnúť, privolal na nich policajtov. Tešovič poukázal aj na to, že Jambor pri revitalizácii ulice nepostupoval podľa stavebného zákona, pretože projekt realizoval ako ohlášku drobnej stavby. „Kvôli tomuto postupu sa obyvatelia ulice nestali účastníkmi konania a nemohli si uplatniť svoje práva,“ uviedol v stanovisku. Prijatie poslaneckého uznesenia, kde odsúdili postup Jambora, podporilo 10 z 11 prítomných poslancov. Po policajnom zásahu podľa Tešoviča skolabovala vyše 80-ročná pani Anastázia. „Vyše 60-ročná pani Anna sa po zákroku ocitla na zemi. Jej manžel Milan je následkom policajného spacifikovania stále hospitalizovaný,“ tvrdí poslanec.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská potvrdila, že minulý štvrtok ošetrili a hospitalizovali Milana T. pre vysoký krvný tlak. O ďalších informácie nemala. Polícia počínanie hliadky pri zásahu obhajuje. Hovorca Krajského riaditeľstva bratislavskej polície Michal Szeiff tvrdí, že voči hliadke sa agresívne správali dve osoby. „Príslušníkom Policajného zboru začali verbálne nadávať a fyzicky ich napadli,“ povedal. Malo ísť o Milana T. (56) a jeho syna Matúša (21). Otec sa mal podľa hovorcu policajtom vyhrážať fyzickou likvidáciou. Po útoku ich hliadka zaistila. Polícia podľa Szeiffa už začala vo veci trestné stíhanie a obvinila konkrétne osoby pre trestný čin útoku na verejného činiteľa.

To, že po incidente musela na Istrijskej ulici zasahovať rýchla zdravotná pomoc, policajný hovorca potvrdil. Na mieste lekári ošetrili 62-ročnú ženu, ktorá po zásahu utrpela zranenie. Jej zdravotný stav si podľa Szeiffa prevoz do nemocnice nevyžadoval. Muž (56) si lekárske ošetrenie vyžiadal sám. Do nemocnice na Kramároch prišiel v sprievode policajtov.

V rodinnom dome, pred ktorým sa incident stal, včera nikto neotváral, hoci pred domom parkovalo auto. Pod jeho kolesami bolo vidieť pokus o vyhĺbenie asi dvoch štvorcových metrov plochy. Sused, ktorý býva oproti ich domu, bol svedkom celého policajného zásahu. „Bolo ich tu plno. Ten mladý bol agresívny, začal policajtom nadávať, vyskakoval do nich. Policajti si to nenechali. Ja si myslím, že sa mali nejako dohodnúť so starostom, nemuselo to takto dopadnúť,“ povedal sused.

Pravda sa pokúšala získať stanovisko starostu. Ten sa nám ospravedlnil s tým, že je do piatka mimo úradu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #devínska nová ves