Nie v našom meste - odkazujú aktivisti z Banskej Bystrice

Občianski aktivisti v Banskej Bystrici vytvorili spoločnú platformu Nie v našom meste. Má spájať všetkých, ktorí považujú nenávisť, extrémizmus a neofašizmus za neprijateľné.

07.05.2014 15:30
debata (17)

Vznik platformy bol podľa jej koordinátora Rada Slobodu motivovaný výsledkami župných volieb v Banskobystrickom kraji, kde sa predsedom stal Marian Kotleba. „Ide o stavanie mostov medzi komunitami, aby dokázali spoločne čeliť hrozbe, ktorú vnímame veľmi citlivo a to je hrozba neofašizmu či už zo strany nového župana alebo ľudí, ktorí zmýšľajú podobne. Chceme poukazovať na to, že toto nie je dobré smerovanie spoločnosti,“ uviedol.

Ich cieľom je priviesť k spolupráci rôzne druhy organizácií, ľudí, súkromné spoločnosti, cirkvi i samosprávy a vytvoriť širšie hnutie, ktoré bude schopné reagovať na aktivity smerované proti ľudským právam či menšinám.

Platformu, ktorú tvoria ľudia usilujúci sa o podporu a rozvoj tolerancie, založili po vzore podobnej iniciatívy v USA. „Ukazovali cestu ako spájať rozličné komunity, ktoré sa nemusia vo všetkom zhodnúť, ale v otázke extrémizmu a v našom prípade neofašizmu sa dokážu zjednotiť na tom, že toto nie je prijateľné,“ dodal Sloboda.

V týchto dňoch odštartovali zbieranie podpisov pod výzvu Prelomiť ticho. V nej vyjadrujú nesúhlas s tým, aby sa extrémistické názory stali spoločnosťou tolerované a akceptované. „Veríme, že ticho nie je správnou odpoveďou na nenávisť a násilie. Niekedy stačí len prelomiť ticho a hovoriť nahlas,“ uvádza sa vo výzve.

Podľa Slobodu nechcú iba reagovať na možné vzniknuté situácie, ale formou kultúrno-spoločenských podujatí a vzdelávacích aktivít prispieť k zmene správania sa spoločnosti. Už vo štvrtok, v Deň víťazstva nad fašizmom, v centre nezávislej kultúry Záhrada na banskobystrickom Námestí SNP, od 18. hodiny pripravili premietanie dvoch filmov. Prvý, Baro Mariben (Veľká vojna) rozpráva o ťažkom živote Rómov na Slovensku počas 2. svetovej vojny, druhý – Príbeh z mesta Billings, ukazuje, ako sa komunita obyvateľov tohto mesta v Montane spoločne postavila neznášanlivosti a nenávistným útokom rasistických skupín.

Po premietaní sa uskutoční diskusia, v ktorej sa ako hosť predstaví aj Paul Sheridan z USA. Ten podobnú platformu zakladal v americkom Charlestone, partnerskom meste Banskej Bystrice.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #neofašizmus