Z hromadnej nehody na tréningu motorkárov odviezli päť ranených

Hromadná havária poznačila priebeh amatérskych pretekov motocyklov na okruhu Slovakia Ring pri Orechovej Potôni. Na pondelkovom tréningu sa zranili traja jazdci a dvaja pracovníci okruhu. Prípad už začala vyšetrovať polícia ako ublíženie na zdraví.

12.05.2014 11:59 , aktualizované: 19:00
nehoda, Slovakia Ring Foto: ,
Na pondelkovom tréningu sa zranili traja jazdci a dvaja pracovníci okruhu
debata (9)

Dvoch najťažšie zranených motorkárov previezli vrtuľníky do nemocníc v Bratislave a Nitre, ich stav bol v čase uzávierky naďalej kritický a obaja boli v bezvedomí.

"Išlo o poranenia hlavy a chrbtice. Tretia osoba utrpela otvorené poranenie dolnej končatiny, tú odviezli sanitkou do nemocnice v Ružinove v Bratislave. Zvyšní dvaja pacienti mali otrasy mozgu,” uviedol hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel. Medzi zranenými motorkármi neboli žiadni mladíci, boli to jazdci vo veku 35 až 40 rokov.

Jeden z jazdcov sa počas tréningovej jazdy pravdepodobne pošmykol, spadol z motorky a ostal ležať na pretekárskom okruhu.

"K nehode prišli pracovníci dráhy na aute, aby mu pomohli a vystúpili z auta. Ostatní jazdci spomalili, keďže v okolí dráhy viali červené vlajky, no jeden jazdec ich nerešpektoval a v plnej rýchlosti narazil do pomaly idúceho motorkára. Pri páde sa jeho motocykel pohyboval ďalej a narazil do zasahujúceho vozidla aj do osôb, ktoré stáli pri ňom,” opisoval nehodu právny zástupca okruhu Slovakia Ringu Oliver Korec.

Mieru zavinenia vyšetruje trnavská polícia. "Keďže sa havária nestala na ceste, ale na súkromnom pozemku, vyšetrovateľ neposudzuje celý prípad ako dopravnú nehodu, ale ako ublíženie na zdraví z nedbanlivosti,” podotkla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Mária Linkešová.

Preteky Fun Cup organizuje agentúra Slovakia Racing už od roku 2011. Jej predstavitelia sa k prípadu odmietli bližšie vyjadriť, no potvrdili, že ide o prvú vážnejšiu nehodu na ich podujatí. Podľa ich stránky je Fun Cup „výbornou voľbou pre jazdcov, ktorí chcú nadobudnúť jazdné zručnosti v bezpečnom prostredí okruhu s maximálnym zabezpečením a starostlivosťou“. Prihlásiť sa môžu profesionáli, ale aj menej zruční motorkári.

Jeden z pretekárov narazil do záchranárskeho... Foto: SITA, KRHaZZ Trnava
Dopravná nehoda na okruhu Slovakia Ring Jeden z pretekárov narazil do záchranárskeho vozidla.

Možno práve nedostatok skúseností je dôvodom, prečo jeden z motorkárov v pondelok prehliadol výstražnú červenú vlajku.

„Červená vlajka znamená, že jazdec musí byť pripravený kedykoľvek okamžite zastaviť. Už ani pri žltých vlajkách sa nesmú jazdci predbiehať, musia len dokrúžiť kolo a ísť okamžite do depa,“ upozornil Richard Kornok, bývalý člen športovej komisie CPM – Cestných pretekov motocyklov. Pri červenej vlajke treba rátať aj s tým, že na trati môže byť vozidlo pracovníkov dráhy.

„Okamžite po nehode rozhoduje riaditeľ podujatia, do akej miery je táto nehoda závažná a či vydá povel na skončenie pretekov alebo tréningu. V tomto prípade reagoval správne a dal povel na skončenie tréningu a vyvesili sa červené vlajky. Tu zrejme nebol dodržaný postup zo strany pretekára,“ mienil Kornok.

Jazdci sú podľa neho o tomto postupe vždy informovaní, pred pretekmi prebieha školenie a nemôžu sa vyhovárať na neznalosť. „Oni svojím podpisom pred pretekmi potvrdzujú, že berú tieto pravidlá na vedomie. Na celom svete to takto funguje,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #havária #Slovakia Ring #Orechová Potôň