Stena s tisíckou mien pripomína obete fašizmu

Nezmyselnosť druhej svetovej vojny dokumentovaná na niekoľkých štvorcových metroch. Takúto možnosť zamyslenia sa nad udalosťami, ktoré brali životy nevinným ľuďom, ponúkajú Šahy.

13.05.2014 16:00
stena, Šahy Foto: ,
Pamätná tabuľa s asi tisíckou mien na nádvorí Hontianskeho múzea a galárie Ľudovíta Simonyiho v Šahách.
debata (4)

Prostredníctvom dvoch pamätných stien s menami židovských obetí zo Šiah, ktorí zahynuli v koncentračných táboroch.

O pôvode veľkých pamätných tabúľ s menami obetí holokaustu hovorí riaditeľ Hontianskeho múzea a galérie Ľudovíta Simonyiho v Šahách Tibor Pálinkás. „V časoch druhej svetovej vojny tvorili ľudia židovského pôvodu asi pätinu miestneho obyvateľstva. Všetkých sa kruto dotklo vyčíňanie fašistov a mnohí z nich zahynuli v koncentračných táboroch. Niektorým sa podarilo ujsť do zahraničia a dnes žijú v Izraeli či iných krajinách. V Šahách už z voľakedajšej početnej židovskej komunity nezostal nikto,“ hovorí Pálinkás.

Práve Šahania žijúci v Izraeli iniciovali podľa Pálinkása po páde totality myšlienku pripomenutia pamiatky Židov, ktorí sa už domov z vojny nevrátili. „Po vlastných linkách zhromaždili zoznam židovských obetí holokaustu zo Šiah aj financovali vytvorenie pamätnej steny, ktorej autorkou je šahanská keramikárka Adriena Kutáková. Menoslov obsahuje asi tisíc mien a rozprestiera sa na niekoľkých štvorcových metroch. V jeho strede je aj úryvok listu, ktorý písala matka umiestnená v židovskom gete svojmu synovi,“ zdôraznil riaditeľ múzea.

Pamätník sa v Šahách objavil v prvej polovici deväťdesiatych rokov minulého storočia a nachádza sa na nádvorí múzea. V Šahách nezostal jediný. Podobný, ale inak stvárnený, je aj na stene židovskej synagógy v Šahách. Pálinkás vysvetľuje, že v čase, keď sa robil prvý pamätník, synagóga ešte nebola opravená. Podarilo sa ju obnoviť v roku 2001. Podľa rodákov žijúcich v Izraeli je synagóga ideálnym miestom na stenu s menami obetí vojny, a preto zaplatili vyhotovenie ďalšej pamätnej tabule.

Obe pietne miesta sú podľa riaditeľa múzea nielen miestom spomienok na udalosti z vtedajšej doby, ale aj vyhľadávaným cieľom turistov. „Samozrejme, že sem chodia zo zahraničia aj mnohí ľudia židovskej národnosti,“ poznamenal Pálinkás.

Šahy, ktoré boli v roku 1944 dejiskom intenzívnych bojov, si udalosti vojny pripomínajú aj inde. V meste je ešte niekoľko ďalších pamätníkov padlých aj viacero hrobov vojakov. Práve múzeum už tri roky zhromažďuje aj informácie o ďalších obetiach vojny, ktoré buď pochádzali zo Šiah, alebo v Šahách padli. Okrem miestnych obyvateľov pribúdajú na zozname aj desiatky mien sovietskych, ale aj nemeckých vojakov.

„Keď zoznamy dotvoríme a dáme dokopy, budú súčasťou nášho archívu. Ja osobne by som bol najradšej, keby sa objavili aj na pamätných tabuliach, ktoré by mohli pribudnúť v blízkosti už existujúcich pamätníkov,“ dodal Pálinkás.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #fašizmus #Šahy