V Prešovskom kraji je stále 3. povodňový stupeň, Tatry sprejazdňujú

V okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa naďalej platí tretí povodňový stupeň. „V okrese ešte stále máme sedem obcí, kde je vyhlásený tretí povodňový stupeň a sedem obcí, kde je vyhlásený druhý povodňový stupeň,“ uviedol prednosta Okresného úradu v Kežmarku Ján Ferenčák.

19.05.2014 12:40 , aktualizované: 13:00
povodne, Kežmarok Foto: ,
Povodňová situácia v meste Kežžmarok. Rozvodnený Ľubický potok zaplavil časť mesta.
debata

V okrese sa už podarilo sprejazdniť všetky cesty. „Momentálne sa odstraňujú následky povodní. Naváža sa lomový kameň, spevňujú sa brehy potokov. V miestach, kde si potoky našli nové korytá, ich vraciame späť,“ dodal Ferenčák.

V dôsledku zníženia hladiny vodných tokov na území mesta Kežmarok odvolal primátor ešte v nedeľu mimoriadnu situáciu na území mesta. V Kežmarku však pretrváva 3. stupeň povodňovej aktivity.

Podobná situácia je aj v okrese Stará Ľubovňa. Povodňový stupeň tu má vyhlásený ešte 16 obcí. „Najzložitejšia situácia je v obciach pri rieke Poprad, ide o obce Mníšek nad Popradom a Sulín,“ uviedol prednosta Okresného úradu v Starej Ľubovni Peter Sokol. Aj tu spevňujú poškodené brehy rieky Poprad a potokov lomovým kameňom.

Najneskôr v utorok by mala byť pre osobné autá prejazdná aj cesta do osady Závodie v obci Sulín. Podľa Sokola zaznamenali aj škody na stavbe nového mosta cez rieku Poprad medzi Mníškom nad Popradom a obcou Piwniczna v Poľsku, kde spadla jedna podpera. „Tu musíme počkať na pokles hladiny rieky Poprad,“ dodal Sokol.

V okresoch Kežmarok i Stará Ľubovňa s najväčšou pravdepodobnosťou už v utorok znížia povodňový stupeň. „Vyhliadky počasia sú priaznivé,“ uviedol Ferenčák. Až po ukončení záchranných a zabezpečovacích prác začnú okresné úrady so sumarizáciou a vyčísľovaním škôd, ktoré narobili v regióne povodne a silný vietor.

„V tejto chvíli by boli akékoľvek odhady predčasné,“ dodal Ferenčák.

Cesta slobody vo Vysokých Tatrách je stále neprejazdná

Cesta II/ 537, nazývaná aj Cesta slobody medzi Vyšnými Hágami, Štrbským Plesom a Podbanským vo Vysokých Tatrách je stále neprejazdná. Cestárom a lesníkom sa podarilo počas víkendu uvoľniť približne kilometrový úsek v smere od Vyšných Hágov na Štrbské Pleso.

„Ešte približne jeden kilometer je stále zavalený stromami,“ uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja v Poprade Marián Barilla. Stromy v tomto úseku odpratávajú Štátne lesy Tatranského národného parku a popradskí cestári.

Stále je neprejazdná aj cesta medzi Štrbským Plesom a Podbanským. Podľa Barillu je na tomto úseku popadaných viac stromov ako medzi Vyšnými Hágami a Štrbským Plesom. Okrem cestárov a lesníkov začnú dnes odpratávať stromy aj urbárnici z Východnej.

Vzhľadom na množstvo popadaných stromov možno predpokladať, že celá cesta v úseku Vyšné Hágy – Štrbské Pleso – Podbanské bude neprejazdná ešte niekoľko dní. Štrbské Pleso je momentálne dostupné len po ceste z Tatranskej Štrby. Cestári vyzývajú vodičov k opatrnosti, keďže aj tam pokračujú práce na dočisťovaní cesty.

Podobná situácia je aj na ceste I/67 medzi Popradom a Vernárom, kde je obmedzená rýchlosť na 50 km/h. Túto cestu sa podarilo sprejazdniť v sobotu podvečer. Aj tam pokračuje dočisťovanie komunikácie od následkov víchrice zo štvrtka minulého týždňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #záplavy #kežmarok #kalamita #Stará Ľubovňa