Časť Tisovca pre víchricu svieti sviečkami

Andrea Zavadinková žije so synom a dcérou v jednej z mestských bytoviek v Tisovci. Minulotýždňová kalamita, pri ktorej silný vietor vyvracal stromy, im poriadne skomplikovala život. Vypadla elektrina a oni sa odrazu na niekoľko dní akoby preniesli v čase, keď sa ešte svietilo petrolejkami.

23.05.2014 10:00
tisovec, andrea zavadinková Foto: ,
Andrea Zavadinková márne zažína svetlo. Elektrina je k dispozícii len vo vymedzenom čase. Jej dcére Ladislave sa skomplikovala aj príprava na bakalársku prácu.
debata

Doteraz sú odkázaní na svetlo sviečok, umývať sa mohli iba vo vode ohrievanej na plynovom sporáku a zmeniť museli aj spôsob stravovania.

„Keď sme vo štvrtok zostali bez prúdu, mysleli sme si, že to bude jednodňová záležitosť a čoskoro sa vrátime do normálu. No nebolo to tak. Elektrinu neopravili ani v piatok, ani cez víkend. To nám spôsobilo problémy, o ktorých som si myslela, že ich nikdy nezažijeme,“ zdôrazňuje matka 21-ročnej vysokoškoláčky Ladislavy a 17-ročného stredoškoláka Michala.

Pani domu je vedúcou v miestnej odevnej fabrike. V práci však nemajú internet a administratívu preto rieši doma na svojom počítači. „Po výpadku elektriny to však nebolo možné a to mi spôsobilo problémy. K nim sa pridružili ďalšie. S umývaním či varením,“ poznamenáva. V chladničke sa jej pokazili potraviny, ktoré musela vyhodiť, obsah mrazničky stihla odniesť k mame, ktorá býva v inej časti mesta. „Keď chcem niečo uvariť, tesne predtým si zájdem k mame po suroviny alebo si ich predtým kúpim v obchode. Variť môžem na plynovom sporáku. V posledných dňoch sme častejšie jedávali pizzu, ktorú kupujeme. Je to jednoduchšie. V dome sa už hromadia prázdne škatule,“ hovorí.

Zavadinkovci mali problém aj s umývaním. Z kohútikov tiekla iba studená voda. Pred umývaním si ju museli prihrievať na sporáku. Pozeranie televízie, surfovanie po internete či iné zvyčajné činnosti, ku ktorým treba elektrickú energiu, museli vypustiť. „Po zotmení si doma prisvecujeme sviečkami. Nič iné sa robiť nedá. Čítať knihu pri sviečke nechcem,“ pokračuje domáca pani. V prvé dni ju trápil aj chlad v byte. „Syn prechladol a musela som s ním ísť na pohotovosť. V nedeľu som ho radšej odviezla k mame,“ vysvetľuje. Chýbajúca elektrina skomplikovala život aj jej dcére Ladislave, ktorá si pripravuje bakalársku prácu. „Mám ju v počítači, a preto som sa jej nemohla venovať, ako som plánovala,“ zdôrazňuje študentka.

Bez elektriny bola rodina do začiatku tohto týždňa, keď elektrikári priviezli a pustili agregáty. Tie však pracujú len v limitovanom čase. Večer ich vypínajú. „V utorok aj v stredu bola elektrina od desiatej ráno do ôsmej večer. Potom sa u nás zotmie. Stále máme prázdnu aj chladničku, do ktorej zatiaľ nemôžeme dávať potraviny. Už sa nevieme dočkať, kedy budeme fungovať normálne, ako sme zvyknutí,“ dodáva Andrea Zavadinková.

Katastrofu v Tisovci spôsobil silný vietor, ktorý vo štvrtok pováľal stovky stromov, zničil elektrické vedenie a zneprejazdnil aj horský priechod Zbojská. Prednostka Mestského úradu v Tisovci Katarína Mešková hovorí, že bez elektriny zostalo okolo tristo ľudí, žijúcich v častiach Lavča a Rimava na Hviezdoslavovej ulici, ale aj tri fabriky. „S elektrikármi sme hľadali riešenia a dohodli sme sa na dočasnej výrobe elektriny agregátmi. Tie by mali byť používané do pondelka. V utorok by už mali byť obnovené riadne dodávky elektriny. V piatok a v pondelok budú mať ľudia elektrinu od obeda do desiatej večer, v sobotu a v nedeľu od ôsmej ráno tiež do desiatej večer,“ povedala Mešková.

Hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky Jana Bolibruchová potvrdzuje, že budúci týždeň v utorok by sa Tisovčania mohli dočkať obnovenia dodávok prúdu. „Tento štvrtok sme za pomoci vrtuľníka osadzovali do terénu podporné body, v sobotu budeme stavať stožiare elektrického vedenia,“ doplnila. Príliš dlhý výpadok elektriny zdôvodňuje Bolibruchová veľkým rozsahom porúch a nedostupnosťou terénu, v ktorom bolo elektrické vedenie porušené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tisovec #víchrica