Festival BRaK predstaví neznáme knihy malých vydavateľov

Aj keď názov nového knižného festivalu evokuje čosi bezcenné, jeho organizátori si dali za cieľ predstaviť čitateľom zaujímavé a hodnotné diela, ktoré vydávajú malí a strední vydavatelia. Slovo BRaK je skratkou Bratislavského knižného festivalu, ktorého prvý ročník otvorí brány Pisztoryho paláca v hlavnom meste od 30. mája do 1. júna.

27.05.2014 11:30
Knižný festival BRaK, knihy, Bratislava, banner
Vizuál knižného festivalu BRaK.
debata

BRaK bude oslavou peknej knihy a ponúkne to najlepšie z tvorby spisovateľov, ilustrátorov, knižných grafikov a typografov. Chce predstaviť knihu ako celok, so všetkými jej rozmermi. Okrem predajnej výstavy kníh desiatok menších vydavateľstiev zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska a Ukrajiny čaká na návštevníkov aj pestrý sprievodný program v podobe workshopov, predstavení alebo diskusií.

„Akcia tohto druhu tu chýbala, my chceme verejnosti predstaviť tituly, ktoré nie vždy dokážu preniknúť do mediálnych fór, aby sa zviditeľnili,“ hovorí programový riaditeľ festivalu Peter Michalík.

V Pisztoryho paláci sa knihy predstavia v širokej palete žánrov – chýbať nebude beletria, poézia, dráma, odborná a umenovedná literatúra, autorská kniha, komiks, ani tvorba pre deti. Súčasťou sú diskusie a prednášky renomovaných knižných grafikov (Pavol Bálik), prekladateľov (Marek Brieška), ilustrátorov (Juraj Horváth).

V piatok sa začne BRaK Kreatívnym ránom s hosťami z Ukrajiny – ilustrátormi z Art Studia Agrafka, tohoročnými víťazmi hlavnej ceny z prestížneho knižného veľtrhu v Boloni. Predstaví sa aj performer a organizátor Ľvovského literárneho festivalu Grigory Semenchuk.

Spisovatelia ako Agda Bavi Pain, Tomáš Ulej, Márius Kopcay a Laco Kerata prečítajú v rámci Literárneho cirkusu KK Bagalu ukážky z pripravovaných kníh.

Vo festivalových priestoroch sa uskutoční aj viacero divadelných predstavení a tvorivých dielní – v nedeľu 1. júna so zvláštnym dôrazom na detského čitateľa. Deti sa s Martinou Rozinajovou naučia, ako vzniká kniha a Robo Roth im bude čítať z knihy Hlbokomorských rozprávok.

Zahraničnými hosťami festivalu z radov spisovateľov budú pražský románopisec a filozof Michal Ajvaz či ukrajinský autor Taras Prochasko, ktorý porozpráva o tom, čo sa v novinách o Ukrajine nedozvieme.

BRaK nevynechá ani hudobnú zložku s dôrazom na literárne prepojenie. Na úvodnej „zahrievačke“ 29. mája v KC Dunaj zahrajú bratislavskí urbánni poeti Kosa z nosa a „mluvčí městské poetiky“ Kolowrat. V sobotu v A4-nultom priestore zahrá skupina NE:BO:DAJ so špeciálnym hosťom J.B.Kladivom.

Peter Michalík zdôrazňuje, že prínosom festivalu sú okrem zvýšenia záujmu verejnosti o menej známe vydavateľstvá, aj vzájomné stretnutia malých vydavateľov a zdieľanie skúseností. Túto snahu oceňuje aj Vladimír Michal z vydavateľstva Artforum, ktoré je partnerom festivalu. „Je dobré vytvoriť priestor pre nezávislých tvorcov, pretože inak postupne vymiznú,“ myslí si.

Program festivalu BRaK nájdete na brakfestival.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #festival #knihy #knižný trh