V Záchrannej stanici v Zázrivej majú vtáčiu škôlku

Premočené, zranené, na pokraji síl a bez domova - takto skončili po nedávnej vetrovej kalamite mnohé vtáčie mláďatká. Bez pomoci človeka by neprežili a práve preto skončili aj v Záchrannej stanici v Zázrivej, kde pomáhajú zraneným a hendikepovaným zvieratám.

27.05.2014 16:10
orol, myšiak, Zázrivá Foto: ,
O mláďatá vypadnuté z hniezd pri veternej kalamite sa starajú v Záchrannej stanici v Zázrivej. Na snímke orol skalný a myšiak lesný.
debata

Pribudajúce mláďatká vytvorili v záchrannej stanici akúsi vtáčiu škôlku.

Mláďa myšiaka lesného, vrany, sovy lesnej, orla skalného, myšiarky ušatej, či tri straky sa po víchrici zotavujú s pomocou človeka. Niektoré silný vietor vyfúkol z hniezd, iné z nich vypadli. „Mali sme podstatne viac nahlásených zvierat, ale väčšinou sa nám podarilo vrátiť ich okamžite naspäť do hniezda. Toto sú tie, ktoré sa už nepodarilo vrátiť späť, buď spadlo hniezdo, alebo vyvalilo strom, alebo mali poranenia a museli ísť k nám do záchrannej stanice,“ hovorí Metod Macek zo Záchrannej stanice v Zázrivej.

Pacientom so zlomeninami poskytnú odbornú pomoc, ak treba aj operáciu na veterinárnej klinike. V záchrannej stanici sa o ne ďalej starajú, kŕmia ich, ak je to nutné, podávajú antibiotiká. Drobizg sa zotavuje zo zranení a naberá na sile, aby sa mohol vrátiť do voľnej prírody.

„Poranené mláďatá sa musia dostať zo zranení, vyliečiť sa a samozrejme všetky, ktoré bude možné, vrátime do prírody. Ak ostane trvalý hendikep, tak podľa zákona končí mláďa v zoologickej záhrade,“ hovorí Macek.

Sovy lesné a myšiarka ušatá sa zotavujú v... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
sovy, sova, Zázrivá Sovy lesné a myšiarka ušatá sa zotavujú v rovnakej záchrannej stanici.

Víchrica a povodne mali zničujúci dopad na mnohé zvieratá. Najviac na to doplatili zrejme vtáky, ktoré už v tomto období hniezdili a vychovávali mladé. V lesoch silný vietor sfúkol hniezda, pri vode zase povodeň zatopila vtáčie príbytky. V Starej Lesnej napríklad spadlo celé hniezdo, ani jedno zo štyroch bocianích mláďat neprežilo. Vietor taktiež zhodil pôvodné hniezdo sledovaného orla krikľavého. Našťastie Arnold s novou partnerkou si po prílete z Afriky našiel iné hniezdo a to nebolo víchricou poškodené.

Poškodené však boli kamery, ktoré staré hniezdo monitorovali, rovnako aj technika umožňujúca unikátny priamy prenos z hniezdenia rybárika riečneho v starom koryte Váhu vo Veľkej Fatre. Ako už Pravda informovala, vďaka týmto kamerám, ktoré neskôr úplne zničila povodeň sa podarilo zachrániť dva mladé rybáriky riečne, o ktoré sa potom staral Juraj Žiak z Národného parku Veľká Fatra. Ochranár potvrdil, že obe mláďatá zosilneli a vrátili sa do voľnej prírody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vtáky #orol #Zázrivá #sovy