S mokrou lodžiou bojuje dva roky. Vinníka nepozná

Desiatky sťažností, mailov a zničené nervy. Tak sa skončilo zatepľovanie bytového domu pre obyvateľku bratislavského sídliska. Po zbalení lešenia a odchode robotníkov jej do zasklenej lodžie začalo zatekať. Problém sa jej nepodarilo vyriešiť ani takmer po dvoch rokoch.

03.06.2014 15:00
zatekanie, zateplenie, logia, lodžia, Veronika... Foto: ,
Po zateplení bytovky začalo Veronike Kunderovej zatekať do lodžie.
debata (1)

Veronika Kunderová už nevie, na koho sa má obrátiť. „Zateká mi pod zateplenie na lodžii a mávam mokrý panel v spálni. Okrem toho mi majstri poohýbali vonkajšie plechy striešky a parapetného plechu na zasklení. Sľubovali, že to dajú do poriadku, no škodu ešte zväčšili. Ani po takom dlhom čase sa neviem dočkať nápravy a kvalitnej práce,“ začína svoje rozprávanie a ako dôkaz berie do rúk mokrú handru, ktorú má pri stene.

Prvé zatekanie ohlásila v októbri 2012. V rovnakom roku im zatepľovali dom. Dovtedy nemala nijaké problémy, preto z pochybenia obviňuje najmä zatepľovaciu firmu. Vinu však môžu, paradoxne, niesť aj samotní obyvatelia domu.

Aby ušetrili a nemuseli si prerábať lodžie, balkóny do rekonštrukcie nezahrnuli. Upozornil na to Juraj Beseda z technického úseku stavebného bytového družstva, ku ktorému sa sťažnosť dostala. „Firma len zatepľovala panelák, neprerábala lodžie. Obyvatelia si neželali, aby im do nich zasahovali, keďže mali napríklad nové podlahy. A to môže byť aj jedna z príčin súčasného stavu. Voda totiž môže podtekať cez podlahy, ktoré nie sú dostatočne utesnené,“ vysvetľuje Beseda.

Podobne argumentuje aj firma, ktorá bytový panelák zatepľovala. „Na danom dome sme nerobili izolácie a nové dlažby na lodžiách, takže zatekanie je možné. Tento problém sa vyrieši dodatočným objednaním týchto prác,“ uvádza.

Vlastníčka bytu navyše tvrdí, že pri zatepľovaní jej robotníci ohli striešku nad lodžiou. Myslí si, že práve vtedy sa mohlo niečo narušiť a voda si našla nové cestičky. Majstri jej striešku vyrovnali, no zatekanie neprestalo. Ak by sa potvrdil tento scenár, vec by mohla by riešená ako pochybenie firmy.

„Urobili sme veľa krokov na zistenie príčiny zatekania. Ukázalo sa, že to nie je reklamácia, ale chyba vlastníkov, že si neodsúhlasili rekonštrukciu podlahových vrstiev na lodžiách,“ bráni sa firma, ktorá niekoľkokrát na vlastné náklady tmelila všetky možné miesta, cez ktoré by voda mohla tiecť. V paneláku sú však desiatky lodžií s neprerobenými podlahami a zatekanie sa objavilo len v jednom byte. Preto tieto dve veci nemusia spolu súvisieť.

Pani Kunderová dostala niekoľko prísľubov, že sa vec vyrieši. Bola pri niekoľkých obhliadkach a dookola opakovala, čo sa jej stalo. Keď už nevidela východisko, písala aj na inšpektorát práce. „Išlo to do stratena. Odpovedali mi, že sa mám obrátiť na súdneho znalca v odbore stavebníctvo. Ale ja neverím, že by mi pomohol. Niekto by ho podplatil a bola by som nahratá,“ hovorí.

Príčinu zatekania sa snažili zistiť aj výrezom malého kúska zateplenia. Na ňom sa malo prejaviť, odkiaľ voda tečie. „Sonda bola urobená tento rok. Stále však nevieme, odkiaľ zateká. Je to nekonečný príbeh,“ pripúšťa Beseda.

Ak by sa ukázalo, že voda tečie kvôli neutesnenej podlahe suseda, bola by to malá výhra. Správca domu mal totiž prisľúbiť, že by mu urobili novú dlažbu aj s hydroizoláciou. Hradená by bola z fondu údržby a opráv. V prípade, že príčinou nie je podlaha, všetci sa dostávajú úplne na začiatok. Záruka na stavebné práce sa pritom kráti, čo by mohlo vyhovovať firme, ak by pochybila ona.

„Záruka sa zvyčajne pohybuje v rozsahu päť až desať rokov. Na našom trhu sú však aj firmy, ktoré poskytnú záruku aj do 15 rokov,“ pripomína Ivan Pauer, prezident Slovenskej asociácie stavebných dozorov a odborne spôsobilých osôb uskutočňujúcich stavby. Aká je záruka na stavebné práce v tomto prípade, pani Kunderová netuší. „Keď sme chceli vidieť zmluvy a vyúčtovanie celého zatepľovania, povedali nám, že zmluvy sú tajné. Ani nám ich neukázali,“ uzatvára.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bytovka #zatepľovanie #zatekanie