Starosta Vyšného Skálnika šoféroval opitý. Prišiel o mandát

Necelý polrok pred komunálnymi voľbami do orgánov samospráv je obec Vyšný Skálnik v okrese Rimavská Sobota bez starostu. Doterajší starosta dedinky so 150 obyvateľmi Ján Durmis prišiel o mandát po tom, čo bol tento pondelok právoplatne odsúdený za alkohol.

12.06.2014 14:03
debata (1)

Policajti ho chytili za volantom s viac ako dvomi promile alkoholu. Tento prešľap ho nestál len vodičský preukaz.

Durmis sa porušenia zákona dopustil v nedeľu 8. júna pri šoférovaní svojho vozidla značky Jeep Grand Cherokee. Pri cestnej kontrole v obci Hrachovo v okrese Rimavská Sobota mu kontrolovali doklady, ale aj dali fúkať. Namerali mu 1,01 mg/l alkoholu, čo je 2,10 promile.

Hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná informovala, že súd ho uznal vinným z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. „Udelil mu peňažný trest vo výške 800 eur. Ak by sumu nehradil a rozhodnutie úmyselne maril, aj štvormesačný nepodmienečný trest. Okrem toho súd rozhodol, že starosta má zákaz viesť motorové vozidlo na dobu tridsať mesiacov,“ konštatovala Spurná. Starosta podľa nej voči rozhodnutiu súdu nepodal odpor.

Vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy na Obvodnom úrade v Rimavskej Sobote Zoltán Pósa hovorí, že starostovi po nadobudnutí právoplatnosti rozsudku zaniká mandát. „Obec by mal viesť do najbližších volieb zástupca starostu obce. Nový starosta bude zvolený po riadnych voľbách do orgánov samospráv, ktoré sa budú konať v novembri tohto roku. Nové voľby sa už v dobe šesť mesiacov pred konaním riadnych volieb nevyhlasujú,“ podčiarkol Pósa.

Pravda chcela osloviť aj odsúdeného starostu, no ten vo štvrtok nedvíhal ani služobný a ani súkromný mobil. Nik nedvíhal ani mobilný telefón obecného úradu, ktorý je uvedený na stránke obce. Pevnú telefónnu linku úrad vo Vyšnom Skálniku nemá.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #starosta #Vyšný Skálnik #Ján Durmis